Demonstracije Hongkong
AP Photo/Vincent Yu
Demonstracije Hongkong

AP Photo/Vincent Yu

Demonstracije Hongkong, Foto: AP Photo/Vincent Yu

Rojters prenosi da će ovaj potez sigurno pojačati tenzije između Londona i Pekinga, a da Britanija na ovaj način potencijalno otvara vrata za više od pet miliona stanovnika Hongkonga.

-Posle nekoliko razgovora tokom četiri meseca, Ministarstvo unutrašnjih poslova me je obavestilo da je moj zahtev za azil odobren. Činjenica da sam tražen po zakonu o nacionalnoj bezbednosti, ukazuje da sam izložen ozbiljnom političkom progonu i da se ne mogu vratiti u Hongkong bez rizika- objavio je Lou u sredu na Tviteru, navodi agencija.

Rojters prenosi da je Britanija obećala i 43 miliona funti pomoći potencijalnim azilantima iz Hongkonga, kako bi im omogućila da pronađu posao, stanove i školovanje u okviru inicijative koja bi mogla da pokrene mnoge da se presele.

Stanovnici Hongkonga su od avgusta prošle godine postali peti najveći strani investitori u centralnom Londonu, a povećavali su i cene nekretnina u nekim popularnim okruzima izvan britanske prestonice, navodi agencija.

London procenjuje da bi preko 300.000 stanovnika Hongkonga moglo da emigrira u narednih pet godina, a „Bank of America“ očekuje da će stanovnici ovog grada koji se presele u Britaniju, 2021. godine prouzrokovati odliv kapitala u iznosu od 36 milijardi dolara, prenosi Rojters.