Ebe
screenshoot
Ebe

screenshoot

Ebe, Foto: screenshoot

Brenton Tarant (28) je kao jedan od glavnih motiva za masakr koji je počinio naveo osvetu za ubistvo Ebe Akelund (11) u terorističkom napadu na Stokholm 2017.

PROČITAJ JOŠ:

Tad je Uzbekistanac Rahmat Akilov kamionom uleteo u masu i ubio petoro ljudi, a među žrtvama je bila i Ebe. Tarant je u svom manifestu napisao da se devojčica vraćala iz škole kući kad je na ulici pokosio islamista.

Novi Zeland

Tanjug/AP

Novi Zeland, Foto: Tanjug/AP

- Nisam više mogao da ignorišem terorističke napade. To su napadi na moje ljude, napadi na moju kulturu, napadi na moju veru i na moju dušu. Ne mogu da ih ignorišem - napisao je on.

Ebe je bila delomično gluva, i nestala je posle terorističkog napada Uzbekistanaca ukradenim kamionom. Njeni roditelji su na društvenim mrežama objavili ćerkinu fotografiju kako bi je pronašli. Ubrzo su saznali da im je njihovo dete među žrtvama teroriste Akilova.

Ebe je u manifestu manijaka sa Novog Zelanda spomenuta više puta.

PREPORUČUJEMO:

- Ebe je bila nešto drugačije. Mlada, nevina i mrtva Ebe. Njena smrt, za koju su krivi uljezi, njena nasilna smrt naterala me je da učinim ovo - napisao je manijak.

Teroristički napad, Novi Zeland

EPA/AP

Teroristički napad, Novi Zeland, Foto: EPA/AP

Otac devojčice, Stefan Akerlund, zgrožen je činjenicom da je terorista sa Novog Zelanda iskoristio njenu smrt kako bi opravdao ovaj stravičan čin.

- Oblio me hladan znoj kada sam video oružje sa imenom moje ćerke na njemu. Kada ćemo, dođavola, napokon moći da tugujemo u miru - rekao je on.

Treba podsetiti da je grob devojčice jedan imigrant oskrnavio više od 30 puta i da ga je policija nekoliko puta hapsila, ali odmah puštala na slobodu posle informativnog razgovora.

Evin otac je inače optužio švedske vlasti da snose direktnu krivicu za smrt njegove ćerke tvrdeći da Akilov trebao da bude na vreme deportovan, zajedno sa svim ostalim imigrantima, i da bi u tom slučaju njegova ćerka i druge žrtve bile žive i danas.

Posle terorističkog napada u Krajstčerču uhapšeno je četvero ljudi, a među njima je i Tarant. Ubica je na Fejsbuku uživo prenosio početak napada. Osim profila na Fejsbuku, bio je i korisnik Tvitera, ali je taj korisnički nalog uklonjen te je na toj društvenoj mreži objavio fotografije oružja, ali i poveznicu na svoj manifest.

On je na 73 stranice napisao antimigrantski manifest u kojem je objasnio ko je on i razloge svojih postupaka.