Zašto Švajcarci zakopavaju 2.000 pari gaća?

Širom Švajcarske vlasnici bašti i poljoprivrednog zemljišta u zemlju će zakopati 2.000 pari donjeg veša, u cilju naučnog istraživanja o kvalitetu tla

Švajcarska
Švajcarska, Foto: Shutterstock

Državni institut za istraživanja Agroskop dobrovoljcima koji učestvuju u ovom istraživanju poslao je po dva para pamučnih gaća, a njihov je zadatak da ih zakopaju u zemlju u svojoj bašti ili na njivi.

Kako prenosi Index.hr, plan je da se nakon određenog vremena gaće iskopaju i da se odnesu na analizu gde bi trebalo da se ispita u kakvom stanju se nalaze, odnosno to će biti pokazatelj u kolikoj su meri sitni organizmi razgradili tekstil.

Švajcarski stručnjaci kažu za agenciju DPA da su u Kanadi već obavljali slične eksperimente, ali ne tako opsežne.

Plan je i da volonteri koji su se prijavili u zemlju zakopaju i kesice čaja, koje će kontrolisati pouzdanost rezultata dobijenih od donjeg rublja, budući da je ta metoda sa ispitivanjem tla kesicama čaja odavno poznata.

Plan istraživanja je da se jedan par gaća otkopa nakon mesec dana, uz prisustvo kontrolnih organa i uz fotografisanje, a drugi par za dva meseca.

Potom će se digitalnom metodom analizirati razgradnja prirodnih vlakana. Što se pronađe više rupa na gaćicama, znači da je tlo zdravije.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi