Rusija ne pomera sat
EPA/Alo.rs
Rusija ne pomera sat

EPA/Alo.rs

Rusija ne pomera sat, Foto: EPA/Alo.rs

 

Što se Evrope tiče, iako EU već dugo priča o ukidanju ove prakse, svakako najveća država čiji građani ne moraju da brinu o tome kad i zašto pomeraju kazaljke na satu je Rusija.

Početkom 2011. godine, tadašnji predsednik Rusije Dmitrij Medvedev, doneo je odluku da u toj zemlji ukine pomeranje časovnika. Rusija je tako 27. marta te godine poslednji put pomerila časovnike zauvek ostavši u “letnjem” vremenu. Time se Rusija pridružila Islandu, koji je do sada bio jedina evropska zemlja koja ne pomera satove, a ove godine pridružiće im se i Turska.

Pročitajte još:

 

Medvedev je kao razloge naveo zdravlje stanovništva, ali i stoke kojoj to remeti prirodni bioritam. Primećeno je, na primer, da krave daju manje mleka u periodu neposredno posle promene časovnika. Medvedev se dalje pozvao na istraživanje Ruske akademije medicinskih nauka prema kojem promena vremena najviše pogađa decu i starije koji u prvim danima nakon promene časnovnika mogu imati problema sa spavanjem i metabolizmom jer je sve to veliki šok za organizam.

Dmitrij Medvedev

Tanjug/Dragan Kujundžić

Dmitrij Medvedev, Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

 

Međutim, odluka da Rusi zauvek ostanu u “letnjem” vremenu nije prošla tako glatko i izazvala je negodovanje građana jer mnogi Rusi ne vole da ustaju sat vremena ranije tokom zime.

Ruski predsednik Vladimir Putin je zato, u julu 2014. potpisao dekret kojim se u oktobru zemlja vratila na zimsko računanje vremena koje važi preko cele godine.

BONUS VIDEO: Ministar Dačić o naoružavanju Srbije, Kosovu i konačnoj odluci Evropske unije