Sergej Lavrov
Alo.rs
Sergej Lavrov

Alo.rs

Sergej Lavrov, Foto: Alo.rs

Lavrov je istakao da je „doba stalnog pritiska na Rusiju, koji je započeo kada je u periodu nakon raspada Sovjetskog Saveza kada je Zapad smatrao da ima Rusiju u džepu, nepovratno prošlo“.

Da li će Rusija izdržati napade Zapada?

 

„Nažalost, Zapad ne može da u potpunosti shvati i prihvati da ne postoji alternativa nezavisnim akcijama Rusije, kako unutar sopstvene zemlje, tako i na međunarodnoj sceni. Stoga se, nažalost, ova agonija nastavlja po inerciji“, rekao je Lavrov u intervjuu za RTVI.

„Nikada nismo uživali što imamo loš odnos sa nekim. Ne osećamo zadovoljstvo u davanju izjava u kojima oštro procenjujemo stav Zapada. Uvek se trudimo da pronađemo kompromise, ali postoje situacije kada je veoma teško izbeći direktan razgovor i izbeći direktne ocene onoga čime se bave naši zapadni prijatelji“, objasnio je Lavrov.

Mnogi ruski politički analitičari sada govore da je vreme da Rusija prestane da svoje postupke meri „aršinima“ koje predlaže Zapad, da prestane da pokušava da ugodi Zapadu po svaku cenu, rekao je ministar.

Moskva parada 2020

EPA

Moskva parada 2020, Foto: EPA

„Činjenica da nas Zapad, voljno ili nevoljno, gura na takvu analizu mi je očigledna. Najverovatnije se to radi nevoljno. Ali verovati da će Rusija u svakom slučaju igrati po zapadnim pravilima je velika greška, baš kao i da će istim ‘aršinima’ pristupiti Kini“, istakao je diplomata.

O američkim izborima

Demokrate u Sjedinjenim Američkim Državama čine sve da dokažu da će Rusija spekulisati svojim hakerskim mogućnostima i dodvoravati se Donaldu Trampu na predsedničkim izborima, smatra Lavrov.

„Mi, kao i svaka druga normalna zemlja koja brine o svojim interesima, o interesima međunarodne bezbednosti, pomno pratimo tok predizborne kampanje u Sjedinjenim Američkim Državama“, rekao je Lavrov.

Prema njegovim rečima, Moskva vidi koliko je ruska tema važna u ovom izbornom procesu.

Lavrov je dodao da će Rusija poštovati svaki rezultat američkih predsedničkih izbora.

„Neću komentarisati situaciju sa njihovim izborima. To je njihov zakon i izborni sistem. Svi moji komentari ponovo će se protumačiti kao pokušaj mešanja u unutrašnje stvari. Reći ću samo jedno, što je više puta rekao predsednik Rusije Vladimir Putin, poštovaćemo svaki rezultat ovih izbora i izraz volje američkog naroda“, naglasio je ruski ministar.

Predsednički izbori u SAD održaće se 3. novembra. Aktuelni predsednik Donald Tramp kandidovao se za drugi mandat i boriće se protiv demokrate Džoa Bajdena.