Bolnica
Alo!/ Rajko Ristić
Bolnica

Alo!/ Rajko Ristić

Bolnica, Foto: Alo!/ Rajko Ristić

Tvrdnje da je Elizabet Mveva, bivša medicinska sestra koja boluje od raka, u 12 godina zamenila oko 5.000 beba dok je radila u bolnici The University Teaching Hospital u Zambiji iznesene u ovom prvobitnom tekstu demantovalo je Veće medicinskih sestara Zambije u saopštenju 5. aprila.

U tom saopštenju se navodi da je Vijeće sprovelo istragu kako bi provjerilo tačnost tvrdnji da je 5.000 beba zamijenjeno u porodilištu Univerzitetske nastavne bolnice (UTH). Istraga je utvrdila da ne postoji babica s imenom Elizabeth Bwalya Mwewa.  

Zaključak je da takva babica u registru GNCZ-a ne postoji ([Veća medicinskih sestara Zambije) niti je ikada postojala, niti da je neka babica sa takvim imenom kasnije radila u porodilištu na UTH.

Zamena 5000 beba se nikada nije desilo, pošto babica sa tim imenom ne postoji.

Nakon analize portala raskrinkavanje.ba svi navodi iz prvobitnog teksta su promenjeni i unete su tačne informacije.

Izvinjavamo se našim čitaocima na grešci.

Pročitajte još:

- Imam rak i u terminalnoj sam fazi i znam da ću uskoro da umrem. Želim priznati svoje grehe pred bogom i ljudima kojima sam nanela štetu. Nemam više šta skrivati, zamenila sam oko 5.000 beba - priznala je Elizabet.

- Činila sam to iz zabave i neke navike. Znam da sam pogrešila pred bogom i svojim Zambijcima. Neka mi oproste zbog svega što sam učinila toj nedužnoj deci. Prouzrokovala sam i razvod nekoliko parova koji su nakon odlaska na DNK test otkrili kako deca nisu njihova - rekla je.

Preporučujemo i ovo:

- Mnogim sam majkama prouzrokovala patnju time što su dojile decu koja nisu bila njihova. Ne želim ići u pakao zbog toga, zaista mi je žao - bila je očajna.

Mveva je takođe dodala da se radi o deci rođenoj između 1983. i 1995., stoga ih poziva da se testiraju ako imalo sumnjaju u svoje poreklo.