Ujedinjene nacije
Profimedia
Ujedinjene nacije

Profimedia

Ujedinjene nacije, Foto: Profimedia

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozvao je čelnike G20 da otkažu sankcije koje sprečavaju pružanje medicinske pomoći usred nove pandemije koronavirusa.

"Zahtevam da ukinete sankcije nametnute zemljama da bi im se osigurao pristup hrani i medicinskoj pomoći dok se bore sa Covid-19. Ovo je vreme solidarnosti, a ne izolacije", napisao je Gutereš.

Ovo dolazi uoči virtuelnog samit G20 o pandemiji Covid-19, kojim predsedava Saudijska Arabija, a zakazan je za 26. marta. Očekuje se da će na samitu učestvovati i ruski predsednik Vladimir Putin.

Ranije je Rusija pozvala SAD da odmah ukinu sankcije Iranu koje sprečavaju Teheran da se efikasno bori protiv epidemije koronavirusa.

U poslednjih nekoliko dana, SAD su više puta uvele sankcije Iranu protiv nekoliko kompanija i pojedinaca zbog njihove saradnje sa zvaničnim Teheranom u oblasti proizvodnje nafte. Vašington kaže da su njegove sankcije usmerene na ograničavanje iranske trgovine naftom i optužuje Teheran da podržava terorizam. Iran, sa svoje strane, optužuje SAD za „ekonomski terorizam“, a takođe kaže da ga Amerika sprečava da nabavi medicinsku opremu i lekove neophodne za borbu protiv smrtonosnog virusa.