Ukrajina, Donbas
EPA
Ukrajina, Donbas

EPA

Ukrajina, Donbas, Foto: EPA

„SAD i njihovi saveznici iz NATO-a nastavljaju da optužuju Rusiju za gomilanje vojnih snaga i tehnike na granici sa Ukrajinom. Ti propagandni napadi ukazuju na to da time Alijansa i njene zemlje-članice žele da opravdaju povećanje intenzivnosti sopstvenih vojnih aktivnosti kako na ukrajinskoj teritoriji, tako i u njenoj blizini“, dodala je ona.

Zaharova je podsetila da je samo za 2021. godinu u Ukrajini planirano sedam manevara pod vođstvom NATO-a.

„Raste broj uplovljavanja vojnih brodova NATO zemalja u vode Crnog mora...Značajno su učestali letovi američkih strateških bombardera iznad Crnog mora i Ukrajine, sa uvežbavanjem izlaska na granice i upotrebe krstarećih raketa. Povećan je intenzitet vazdušnog izviđanja u blizini Krima. Na šta to ukazuje – na to da upravo zemlje NATO-a svojim provokativnim dejstvima pogoršavaju situaciju oko Ukrajine koja ne ulazi u zonu odgovornosti Alijanse, one podstiču raspoloženje nekakvog vojnog revanša“, istakla je ona.

Situacija na kontakt-liniji u Donbasu izaziva zabrinutost, dodala je Zaharova.

„Nastavlja da izaziva zabrinutost pogoršanje situacije na kontakt-liniji u Donbasu. Povećavaju se napadi na naselja Luganske i Donjecke oblasti od strane Oružanih snaga Ukrajine, raste broj žrtava među civilima u Donjecku i Lugansku. Kijev nastavlja da prebacuje u region tehniku i vojsku“, dodala je ona.

Kijev uz podršku zapadnih pokrovitelja nastavlja informativnu agresiju protiv Rusije kako bi skrenuo pažnju sa svojih akcija u Donbasu, precizirala je portparol.

„Kako bi skrenuo pažnju sa svojih akcija u Donbasu i od nedelovanja u Kontakt-grupi, Kijev uz aktivnu, masovnu podršku zapadnih pokrovitelja pravom informativno-političkom kampanjom nastavlja informativnu agresiju protiv naše zemlje. Ukrajinski zapadni mediji iz sve snage raspiruju teme ruske vojne aktivnosti kod granica sa Ukrajinom. Zapadne zemlje i pojedinačno i zajedno masovno daju izjave po tom pitanju“, istakla je ona.

Rusija poziva da se ruske vojne vežbe ne tumače kao manifestacija agresije.

„Već drugu nedelju naše diplomate pozivaju partnere da ne izvrću stvarno stanje i da ne pokušavaju da predstave planske ruske borbene obuke, koje se održavaju na ruskoj teritoriji, kao manifestaciju agresivnih namera“, rekla je ona, dodajući da razmere tih akcija ne premašuju pokazatelje prethodnih godina, i da „izgledaju mnogo skromnije od vojnih vežbi Oružanih snaga Ukrajine i zemalja NATO-a“.

Kijev ne želi da postigne rešavanje sukoba u Donbasu mirnim i diplomatskim sredstvima, dodala je Zaharova.

„O eskalaciji sukoba razgovarano je na sastanku kontakt-grupe, njenih podgrupa. Oni su održani 13. i 14. aprila. Nažalost, zbog nekonstruktivnog stava ukrajinske delegacije ponovo su završili bez rezultata. Još jednom je potvrđeno da Kijev ne želi da pristupi predmetnom radu i da traži rešenje situacije mirnim diplomatskim sredstvima“, objasnila je portparol.

Takođe, Moskva poziva Nemačku i Francusku da se fokusiraju na podsticanje Kijeva na deeskalaciju tenzija u Donbasu i realizovanje Minskog paketa mera, umesto da učestvuju u propagandnoj kampanji oko postupaka Rusije na sopstvenoj teritoriji, koji nikome ne prete, poručila je Zaharova.

Pročitajte još:

Komentari (1)

sara

16.04.2021 13:48

Zloglasna organizacija NATO, pod pokroviteljstvom Amerike i sama Amerika, su najveće zlo, jer izazivaju, nemire, ratove i izbeglice!!!. Oni,su hteli da gomilaju trupe na granici sa Rusijom, a Rusija da to posmatra i ćuti, prevarili su se!!!. Rusija sa prav om reaguje jer je ugrožena njena granica parazitima!!!. Šta Amerika traži na granici Ukrajine i Rusije, zašto Rusija nije poslala trupe na američku granicu!!!.