Peter Handke
EPA-EFE/DANIEL MAURER
Peter Handke

EPA-EFE/DANIEL MAURER

Peter Handke, Foto: EPA-EFE/DANIEL MAURER

 

* Nobelovu nagradu za književnost dobio je austrijski pisac Peter Handke

* Handkeovi eseji o Srbiji spadaju među najtemeljnije i najsadržajnije kritike medija pisane poslednjih godina

* Izabran je 1. novembra 2012. godine za inostranog člana SANU

 

Nobelovu nagradu za književnost za 2019. godinu dobio je austrijski pisac Peter Handke, a za 2018. Poljakinja Olga Tokarčuk.

Handke je odavno vezan prijateljstvom sa Srbima. 1996. godine je putovao u rat u BiH i napisao žestoko osporavani esej „Pravda za Srbiju“, u kojem se zalagao za diferencirani pristup zapadnih zemalja i protiv svaljivanja krivice samo na srpsku stranu. Nakon toga, Handke je „preko noći“ prognan iz globalne intelektualne zajednice u ekskomunikaciju u kojoj se do danas nalazi. Posle prvog eseja sledila su dalja dela na tu temu.

Žestoke borbe na severu Sirije, Turci čiste sela, Kurdi uzvraćaju. U paklenu igru ulazi i Iran. Lavrov preneo poslednje Putinovo naređenje!

AUTOR: Tanjug/Alo.rs DATUM I VREME: 10.10.2019. 13:06 Reakcije stižu sa svih strana Foto: Shutterstock * Donald Tramp naredio povlačenje američkih snaga sa severa Sirije * Turska odmah potom započela ofanzivu protiv Kurda koji su naseljeni u tom delu Sirije, uz tursku granicu * Žestoke borbe su u toku, a reakcije stižu sa svih strana U toku su žestoke borbe između turskih trupa i boraca sirijskih demokratskih snaga u selima na granici između dve zemlje, saopštio je danas kurdski zvaničnik.

Početkom aprila 1999. sa početkom bombardovanja Jugoslavije, Handke je otputovao u Srbiju, u znak protesta vratio Bihnerovu nagradu i iščlanio se iz Katoličke crkve. Od nemačkog ministra Rudolfa Šarpinga je zahtevao da mu vrati sve njegove knjige.

Peter Handke

AP Photo/Kerstin Joensson

Peter Handke, Foto: AP Photo/Kerstin Joensson

Handkeovi eseji o Srbiji spadaju među najtemeljnije i najsadržajnije kritike medija pisane poslednjih godina. Srbija je za njega samo metafora, povod za njegove literarne i filozofske rasprave o „derealizaciji sveta“. Za razliku od njegovih kolega i neprijatelja, koji su okrenuli leđa Balkanu i, sasvim u trendu, ustaju protiv rata u Iraku, Handke je ostao dosledan: Srbiji kao ključnoj metafori za iskrivljavanje istine kroz medije.

Izabran je 1. novembra 2012. godine za inostranog člana SANU. Povelja o članstvu mu je uručena 9. aprila 2013. godine.

Dobio je 29. maja 2013. posebnu plaketu 50. Disovog proleća i tom prilikom preveo pesmu „Možda spava“ na nemački jezik, a rukopis poklonio gradskoj biblioteci u Čačku.

Pročitajte i:

 

BONUS VIDEO: Ekskluzivni intervju Milorada Dodika za Alo.rs

 

 

Komentari (1)

Luka

11.10.2019 20:25

Gosp.Hadke ne samo da je veliki pisac,nego i osoba izuzetnog postenja,istinoljubljivosti i visokog morala,kojem balkanki i siptarski “moralisti”nisu zasluzili niti noge prati.