MRAČNO PRODVIĐANJE EKONOMISTA! Za tačno godinu dana Amerika će doživeti NAJTUŽNIJI DAN u istoriji, neće nikako moći da se spasu!

Sjedinjene Američke Države će već sledeće godine pasti sa prvog mesta na svetu po visini BDP-a, a do 2030. godine će se spustiti na treće mesto na tom spisku - prestići će ih Kina i Indija, prognoziraju analitičari banke "Standard čarterd".

Vašington
Vašington, Foto: Profimedia

Za pravljenje prognoze analitičari banke su koristili podatke o nominalnoj visini BDP-a u dolarima, uzimajući u obzir paritet kupovne moći.

- Prelom će osigurati svetska srednja klasa. Do 2020. godine, većina svetskog stanovništva će pripadati srednjem sloju. Azija će biti lider po tempu povećanja ovog sloja, dok će na Zapadu doći do stagnacije - navodi se u referatu.

Rusija će, prema ocenama eksperata, sa 6. mesta na kom je bila 2010. godine doći na 5. mesto 2020. godine, a zatim će do 2030. godine pasti na 8. mesto.

Vrtoglavi rast bi mogla da doživi Indonezija: do 2020. godine ona će ući u top-10 zemalja po BDP-u i zauzimaće 7. mesto, dok će do 2030. godine stići do 4. mesta. Prema ocenama "Standard čarterd", primetno je poboljšanje pozicija Turske, Brazila i Egipta, koji će se nalaziti na petom, šestom i sedmom mestu.

Japan i Nemačka, zemlje koje su nekada bile među tri najrazvijenije ekonomije, 2030. godine će se naći na začelju prve desetorke — na 9. i 10. mestu.

Međutim, mnogi ekonomisti, uključujući eksperte Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke, smatraju BDP zastarelim pokazateljem koji ne održava realnu sliku razvoja savremene ekonomije. Ipak, zasad je samo on u upotrebi za poređenje nivoa ekonomije različitih država i regiona.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi