Pravoslavni pop sveštenik
Profimedia
Pravoslavni pop sveštenik

Profimedia

Pravoslavni pop sveštenik, Foto: Profimedia

* Grčki premijer Micotakis ukinuo odluku o ukidanju plata sveštenicima 

* Grčka za ckvu izdvaja 200 miliona evra

* Članovi ustava koji se tiču crkve ostaju isti

Nova grčka vlada premijera Kirijosa Micotakisa poništila je odluku prethodnog kabineta levičara Aleksisa Ciprasa o ukidanju plata sveštenicima Grčke pravoslavne crkve iz budžeta.

Sveštenici u Grčkoj imaju status javnih službenika i njihove plate za koje se, prema procenama, godišnje izdvaja 200 miliona evra, isplaćuju se direktno iz državnog budžeta, prenosi Rojters.

Micotakis je na današnjem sastanku sa arhiepiskopom Jeronimosom rekao da vlada ne planira da izmeni članove Ustava koji se tiču statusa Grčke pravoslavne crkve.

PROČITAJTE JOŠ:

 

On je garantovao punu zaštitu postojećeg prava na platu, osiguranje i penziju za sveštenstvo, a arhiepiskop je naglasio da što se tiče Svetog sinoda, sporazum predložen u novembru više ne važi, prenosi ANA.

Prethodna vlada Aleksisa Ciprasa, koji je želeo da napravi jasniju razliku između crkve i države, jesenas je postigla dogovor sa Crkvom da se oko 10.000 sveštenika skine sa platnog spiska države, a umesto toga ponudila godišnje subvencije za poseban fond za crkvu.

Dogovor je predviđao i rešenje višedecenijskog spora oko imovinskih prava između države i crkve koja je jedan od najvećih vlastika nekretnina u Grčkoj.