Vašington
Profimedia
Vašington

Profimedia

Vašington, Foto: Profimedia

 

Američka diplomatija imala je nekoliko burnih dana, sa tridesetak država kojima je na neki način prećeno samo tokom ove nedelje, prenosi RT.

Najnovija meta je Meksiko, kojem je zaprećeno tarifama od pet odsto, koje bi mogle da narastu na 25 odsto ako ta zemlja ne zaustavi priliv latinoameričkih migranata u SAD, čime bi Donald Tramp ispunio jedno od svojih predizbornih obećanja. Većina tih migranata čak i nije iz Meksika.

 

Rusija bombarodvanje rakete

Printscreen youtube

 

Na drugoj strani sveta, Indija je navodno primorana da bira: ili da odbaci kupovinu ruskog sistema S-400 ili da se suoči sa sankcijama.

Turska je pred sličnim ultimatumom: mora da napusti S-400 ili da izgubi pristup avionima F-35. Ankara je u kupovinu superskupih američkih letelica već uložila 1,25 milijardi dolara.

nosač aviona abraham linkoln

printscren youtube

 

Cela EU mogla bi da se suoči sa kaznama ako pokuša da nastavi trgovinu sa Iranom. Nakon što su uložile veliki trud u nuklearni sporazum s Iranom, države EU nisu voljne da tek tako odustanu od trgovine sa Teheranom.

Na udaru se našla i Kuba, zbog podrške predsedniku Venecuele Nikolasu Maduru. Potpredsednik SAD Majk Pens je tokom posete Kanadi rekao da bi Otava mogla da uradi više da zaustavi „maligni uticaj“ Havane na Karakas, uprkos tome što je kanadski premijer Džastin Trudo prigovorio da bi Havana zapravo mogla da odigra pozitivnu ulogu u rešenju krize.

B-52 bombarder

Printscreen: Youtube

 

Na ovaj način su za samo jedan dan čak 32 države dobile pretnje od Amerike, ako se računa 28 država EU. A da se ne spominju stalne mete: Iran, Rusija, Kina, Venecuela…