Sirija Rat u Siriji
Profimedia
Putin zadovoljan napadima na islamiste

Tanjug/AP

Kad Putin naredi nema vrdanja, Foto: AP

Rusija će završiti povlačenje svog vojnog kontingenta iz Sirije po naredbi ruskog predsednika Vladimira Putina za dva do tri dana, izjavio je danas u Moskvi komandant ruskog vazduhoplovstva Viktor Bondarev.

"Mislim da će sve biti gotovo veoma brzo... Misija će biti gotova za dva do tri dana", rekao je general Bondarev za list Komsomolska pravda, dodajući da je reč o povlačenju aviona i helikoptera.Rusija je rasporedila oko 50 bombardera, borbenih aviona i helikoptera u Siriji, gde je sprovedeno nekoliko hiljada vazdušnih napada na položaje džihadista iz Islamske države.

Ruski vazdušni napadi počeli su 30. septembra na zahtev sirijskog predsednika Bašarael Asada.

Putin je naredio u ponedeljak povlačenje najvećeg dela ruskih trupa iz Sirije, navodeći da je misija ispunila svoje ciljeve. Prva grupa ruskih aviona napustila je Siriju već u utorak.

Ruski predsednik je najavio da ruska vojna baza u provinciji Latakiji i pomorska baza u luci Tartus nastavljaju da rade rutinski. One će nadgledati primenu prekida vatre u Siriji koji je stupio na snagu 27. februara, ali se to primirj ne odnosi na područja pod kontrolom džihadista.