Zatvor, zatvorenik
Shutterstock
Redžep Tajip Erdogan

AP/Burhan Ozbilici

Redžep Tajip Erdogan, Foto: AP/Burhan Ozbilici

Turske vlasti uhapsile su šest osoba na osnovu optužbi da su vređale predsednika Redžepa Tajipa Erdogana uoči predizbornog skupa njegovog glavnog protivnika na izborima koji se danas održavaju u toj zemlji, javlja turska državna agencija Anadolija.

Šest osoba uhapšeno je u subotu uveče, nekoliko dana nakon što su na društvenim mrežama objavljeni video-snimci na kojima se vidi kako oni glasno psuju Erdogana, a Anadolija navodi da su uhapšeni "zbog vređanja državnih starešina".

Policija je u potrazi za drugim osumnjičenima, dodaje turska agencija.

Vređanje predsednika zemlje je u Turskoj zločin za koji je predviđena kazna u trajanju do četiri godine zatvora, navodi AP, podsećajući da je Erdogan podneo skoro 2.000 tužbi zbog vređanja, a među tuženima su i školska deca.

Kao gest dobre volje, on je povukao te tužbe posle neuspelog vojnog puča 2016, ali je od tada podneo još mnogo novih tužbi, napominje američka agencija.

Inače, Turska danas održava veoma značajne predsedničke i parlamentarne izbore koji bi mogli da učvrste Erdoganovu vlast ili, pak, da ograniče njegove velike političke ambicije.

Komentari (1)

Vlada

24.06.2018 12:08

A vama zao sto ne moze i ovde da se uvede za Evropskog vodju. Kako Srbija talasa, Malo represije po uzoru na Rusiju, malo represije po uzoru na Tursku pa da se vratimo u srednji vek, da sve te represije pokupimo a fizicko, mentalno i zdravstveno stanje nacije 0.