Tara Fares
screenshoot/Instagram
Tara Fares

screenshoot/Instagram

Tara Fares, Foto: screenshoot/Instagram

Tara Fars imala je 2,7 miliona pratilaca na “Instagramu”, koji su je viđali u različitoj odeći, kako pokazuje svoje tetovaže ili demonstrira tehnike šminkanja. Ona je objavljivala postove o putovanjima, knjigama i smešnim događajima.

PROČITAJ JOŠ:

Ona i Ajuš – jedna od prvih ženskih DJ-eva u Iraku bile su drugarice, a kobnog dana trebale su se naći u naselju Al Mansur u Bagdadu, gde se nalazi Ajušina kancelarija, kako bi razgovarale o promociji brenda za sočiva. Dva sata nakon što su se čule telefonom Ajuš je pozvala Taru da dogovore gde će se tačno naći, ali nije bilo odgovora. Kad je pozvala kasnije javio joj se mladić koji je vikao da je Tara Fares ranjena. Ajuš je odmah proverila “Fejsbuk”, gde je već objavljeno da je Tara umrla.

- Uplašila sam se. Odmah sam otišla kući – rekla je Ajuš (37).

 
 
 
View this post on Instagram
 
 

Hey everybody ? wassup?

A post shared by Tara Fares | تاره فارس (@its.tarafares) on Sep 10, 2018 at 8:16am PDT

I novinarka Sari Husam, koja je u aprilu intervjuisala Taru, bila je u šoku. Vesti se brzo šire preko društvenih medija i praktično svi oko nje su znali za Tarinu smrt. Nakon nje, društvene mreže su postale svojevrsni front. Taru je uvek pratila kontroverza, a jedan njen kolega – imenovan samo kao Madžd - je čak pomislio da je u pitanju šala. U mnogim delovima sveta Tarin profil na “Instagramu” ne bi bio kontroverzan uopšte, ali su tetovaže i dalje radikalna stvar u Iraku, na stranu njeno ponašanje ili odeća – uključujući kupaće kostime i donji veš.

- Bila je drugačija po stilu i odeći. Ostali irački modeli su veoma strogi, ili bar njihove porodice. Teško je ubediti iračku manekenku da nosi top – objašnjava Madžd.

Ali Taru nije bilo briga i nosila je šta je želela. Sadržaj njenih postova je bio lagan. Dnevne aktivnosti, hrana, teretana, druženje, putovanja i moda. Nije se plašila da kaže šta misli o politici, iako nije bila aktivista. Samo je govorila ono što joj je na umu. Kad je u leto 2015. ubijen mladi demonstrant, Tara je u video klipu upitala zašto su policija i vojska zapucali na ljude koji su protestovali.

PREPORUČUJEMO:

“Ovo je prvi put da vidimo ovakvu scenu – Suniti, Šiti i Kurdi svi zajedno pevaju nacionalnu himnu. Da li je dobro da tako mlad čovek postane mučenik?”, navela je ona.

Tara je znala da kritikuje i korupciju i političare, a fokusirala se na lične slobode.

“Ljudi, živite punim plućima svakog dana. Radite što želite. Donosite svoje izbore sviđalo se to ljudima ili ne”, napisala je jednom.

Iako na “Instagramu” ima i drugih zvezda, Tara je šokirala ljude. Ona je psovala, pušila, prosto bila drugačija. U 16. godini su je naterali da se uda, a godinu dana kasnije je na “Snepčetu” podelila koliko je nesrećna. Rekla je da je muž tuče. Tara je u 17. godini rodila sina, kojeg je otac odveo sa sobom. Nikad ga više nije videla. Dok su je kobnog dana dovezli u bolnicu udaljenu svega četiri kilometra od mesta zločina, Tara je već bila mrtva, u 22. godini života. Bila je pogođena mecima u glavu, grudi i vrat.

Sledećeg dana premijer Hajder al Abadi je objavio da je pokrenuo istragu. Mediji su preneli da je Tara treća poznata mlada žena koja je ubijena u Bagdadu za dva meseca. Vreme tih ubistava je bilo slično – sva tri puta puta žene su ubijene u četvrtak popodne. Osim Tare, to su Rafif al Jasiri i Raša Hasan, obe u tridesetim godinama. Policija je rekla da je Rafif umrla od prekomerne doze droge, a Raša od srčane insuficijencije.

Javnost je počela da paniči nakon Tarinog ubistva, pitajući se da li su sve “liberalne” žene na meti. Tarino ubistvo je bilo brižljivo isplanirano – u sred dana u bezbednom predgrađu, u ulici punoj kamera. Tadašnji ministar Kasim al Aradži rekao je da su Taru ubili ekstremisti poznati policiji od ranije. On nije identifikovao grupu,ali je rekao da su u leto 2017. ubili i mladog iračkog glumca i manekenku Karar Nuši.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 

I J U S T W A N T T O T H A N K G O D F O R E V E R Y T H I N G ???? #tarafares?

A post shared by Tara Fares | تاره فارس (@its.tarafares) on Jul 6, 2018 at 3:55pm PDT

Novinar Sari Husam, koji je upoznao Taru 2014. na takmičenju “Mis i Mr elegancija” u Bagdadu, kaže da je ona ranije bila nepoverljiva i introvertna. Iste godine je Islamska država proglasila kalifat. Čak i daleko od njih neke iračke žene su se plašile da izraze svoje stavove i žive kako žele.

Tara je živela u Irbilu, u autonomnom kurdskom regionu koji se smatra bezbednijim od Bagdada. Zbog “kontroverznih” stavova i stila života zvali su je “prostitutkom” i “sramotom”, ali ona nije obraćala pažnju na njih.

Pre i posle njene smrti niz poznatih žena primio je preteće poruke, a na nekima je pisalo: “Ti si sledeća, sledećeg četvrtka”. Mesec dana nakon ubistva Tare, Irak je imenovao nove ministre, a Adel Abdul Mahdi, premijer i ministar unutrašnjih poslova je objavio da će okončati haotično stanje po pitanju bezbednosti.

Od ubistva je samo jednoj osobi bilo dozvoljeno da priča u ime vlasti, generalu Sadu Manu, ali on nije komentarisao slučaj. Iako vlasti čine napore da poboljšaju bezbednost, targetirana ubistva i žena i muškaraca se nastavljaju. Nakon Tarine smrti 12. oktobra ubijen je jedan tinejdžer zbog sumnje da je gej, a četiri meseca kasnije ubijen je i pisac Ala Mašzub (51).

Manjak bezbednosti ipak ne sprečava ljude da žive svoje živote. Faten Kalil Hatab, aktivistkinja iz Basre, kaže da je Tara promenila njen život iako je nikada nije upoznala. Ona je napustila Irak i zatražila azil u Turskoj.

- Država ne može da zaštiti svoje građane. Samo su slavni i bogati zaštićeni. Nas, običnih ljudi, sete se samo kad je glasanje – kaže Faten.