Vojska Crne Gore
Printscreen: Youtube
Vojska Crne Gore

Printscreen: Youtube

Vojska Crne Gore, Foto: Printscreen: Youtube

- Preuranjeno je govoriti bilo šta o tome i da li će neki crnogorski vojnik biti angažovan u misiji u Iraku. Crna Gora ostaje posvećena međunarodnim misijama, kao i do sada, u saradnji sa našim partnerima - navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Skupština Crne Gore nedavno je usvojila odluku Saveta za bezbednost i odbranu o slanju do dva crnogorska vojnika u ovu misiju. Predviđeno je da budu raspoređeni na logističkim pozicijama na aerodromu u Bagdadu, gde bi mogao biti upućen jedan oficir ili dva oficira. Iako nije bilo predviđeno, postoji mogućnost da se odloži slanje crnogorskih vojnika na Bliski istok.

- Zasada su suspendovane samo trening aktivnosti zbog situacije u Iraku. Misija nije ukinuta, ali ćemo da vidimo koliko će ova situacija potrajati i kako će se razvijati - saopštavaju iz vojnog resora.

- Može se desiti da se odloži odlazak naših vojnika u misiju, iako ono ne bi bilo realizovano pre sredine godine.

Irak

Shutterstock

Irak, Foto: Shutterstock

U međuvremenu je svoj stav o ovoj temi izneo Edvard Jozef, profesor Univerziteta Džon Hopkins koji smatra da bi crnogorsko Ministarstvo odbrane, ukoliko je najavilo angažovanje crnogorskih vojnika u NATO misiji u Iraku, trebalo da poštuje tu odluku. Cela ova priča odavno je izašla iz rovova i preselila se na teren politike. U državnom parlamentu više puta se iz klupa opozicije moglo čuti da je Crna Gora anketirana od strane NATO.

- Kao i uvek što biva vreme je majstorsko rešeto i sve što više prolazi pokazuje se notorna istina da Crnoj Gori nije mesto u NATO ni po kom aršinu - kaže za "Novosti" Strahinja Bulajić, poslanik Demokratskog fronta.

- To nije i ne može biti nacionalni interes Crne Gore. Radi se o ličnom interesu uskog kruga ljudi na vlasti koji su prihvatili iz nekih razloga da sprovode vojno-političke interese anglosaksonske imperijalne politike. Treba li uopšte naglašavati da je Crna Gora po svemu u globalnim političkim igrama minorna zemlja i u tom smislu kakav može biti njen interes na Bliskom istoku. Crna Gora ima isuviše svojih problema pre svega u socioekonomskoj sferi da je sramota da vodi više računa o tuđim interesima, nego li o svojim.

Komentari (2)

Предраг

14.01.2020 14:55

Ма требају ићи двојица. Али се брукају.

milic

14.01.2020 15:34

E sad su n..... I stize sila...