OBALA ODSEČENIH STOPALA! Voda već 10 godina izbacuje odsečene ljudske udove, strahuju od serijskog ubice, ali odgovor je veoma prost!

Služba mrtvozornika Britanske Kolumbije potražila je od stanovnika tog područja pomoć pri identifikaciji stopala pronađenog na obali Vest Vankuver.

Pucnjava, Beč
Policija, Foto: AP/Ronald Zak

Možda će mnogima pronalazak stopala odvojenog od tela zvučati šokantno, ali to je zapravo iznenađujuće česta pojava na području Britanske Kolumbije.

Naime, ljudska stopala u raznim stanjima raspadanja se od 2007. godine vrlo često pojavljuju uz obalu mora Salič. Većina stopala nalazi se u patikama ili u planinarskim cipelama, a obično ih pronalaze civili.

Tako je u maju prošle godine na obali ostrva Gabriola pronađeno stopalo u čizmi za planinarenje. Najnovije nađeno stopalo, koje se na obali pojavilo u septembru prošle godine, bilo je u patikama za trčanje.

Dakle, od 2007. godine do danas na tom je području nađeno 20 ljudskih stopala. 15 ih je nađeno u Britanskoj Kolumbiji, a preostalih pet na obali američke države Vašington, znači sa suprotne strane mora Salič ako bi se gledalo iz Britanske Kolumbije.

Vlasti nisu previše zabrinute zbog tog fenomena i ne smatraju da tim područjem hara masovni ubica koji stanovnicima reže noge jer niti jedno stopalo nema na sebi znakova traume tj. prisilnog odvajanja od tela.

Verovatno se mnogi pitaju zašto se onda pojavljuju samo stopala, a ne i drugi delovi tela, i kako su sačuvana u tako dobrom stanju, ponekad samo u ranom stadiju raspadanja.

- Stopala se lako odvajaju, a kada se nalaze u predmetima koji plutaju, kao što su planinarske cipele ili patike, lako završe na obali - rekla je forenzičarka Gail Anderson sa univerziteta Simon Fraser u Britanskoj Kolumbiji.

- Ako bolje pogledamo, na obalama nećemo naći odvojena stopala u štiklama ili japankama - rekla je. Ponekad se čak dogodi da se stopala u moru preobraze u voštanu figuru tj. postanu takozvani mrtvački vosak. Naime, trupla koja dugo leže u vodi ili vlažnom tlu znaju se pretvoriti u adipociru (ili adipoceru) - žuto-smeđu stvar koja nalikuje na vosak, a koja nastaje iz telesne masti i tkiva.

Mada se ne radi o zločinu i serijskom ubicu, identifikacija ostataka stopala ipak nije lak posao za policiju i mrtvozornike. Ponekad su stopala jako trula te je jako teško uskladiti podatke sakupljene sa stopala s nestalom osobom jer DNK može biti previše oštećen slanom vodom.

Ipak, vlasti su do sada bile dosta uspešne pri rešavanju tih misterija te su

uspele identifikovati 10 od 15 stopala pronađenih u Britanskoj Kolumbiji. Većina njih pripadala su osobama koje su počinile samoubistvo ili poginule u nekoj nesreći.

Povezane vesti

 • Korisnik: Magda
  15/02/2019 - 22:13
  Ma, jel moguce? Sad ce Boskic, Lignjoslav i Sundjer Bob da okrive predsednika da im je bacio crnu magiju!
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi