Koronavirus se širi u sve više zemalja
EPA
Koronavirus se širi u sve više zemalja

EPA

Koronavirus se širi u sve više zemalja, Foto: EPA

Sve je jasnije da je pokrajina Tirol glavno žarište korona virusa u Austriji, pošto gotovo svaka druga infekcija dolazi iz te pokrajine ili se veže za boravak u tom delu Austrije.

Od ponoći čitav Tirol, odnosno svih 279 opština, stavljeno je pod karantin, a predsednik pokrajine Ginter Plater priznaje po prvi put od izbijanja korona krize greške.

Mnogi su skijaškim centrima u Tirolu prebacivali da su za par dana više skijaškog turizma rizikovali zdravlje cele zemlje.

"Sve ispravno činiti u krizi koja je jedinstvena u svetu, nije moguće. To moramo priznati", kazao je Plater povodom oštrih kritika iz Austrije, ali i sveta, pošto se samo u Išglu inficiralo više stotina državljana skandinavskih zemalja.

U Austriji mnogi traže odgovornost rukovodstva Tirola, za koje se govori da su zarad osiguranja prihoda od zimskog turizma, mnogo rizikovali i sada zarazili ne samo Austrijance, već i brojne strane turiste.

Nakon odluke da se čitava pokrajina Tirol stavi pod karantin, to nema samo uticaja na život stanovnika tog dela Austrije, koji iz kuća mogu izaći samo da bi obavili potrebne kupovine, već i za sve one koji su u poslednje dve nedelje boravili u Tirolu, koji su pozvani da se samoizoluju na dve nedelje.