Nemačka, Berlin
EPA
Nemačka, Berlin

EPA

Nemačka, Berlin, Foto: EPA

Istočna država Saksonija potvrdila je planove za formiranje karantinskih smeštaja u ograđenom delu izbegličkog kampa koji bi trebalo da bude izgrađen sledeće nedelje.

Regionalna država je tvrdila da će se taj objekat koristiti samo za ljude koji su više puta prekršili pravila zaključavanja oko samoizolacije.

Baden-Vurtemberg na jugozapadu Nemačke koristiće dve bolničke sobe za zadržavanje ponovljenih počinilaca, koje će čuvati policija.

U Brandenburgu će vlasti zadržati deo izbegličkog centra, dok će Šlezvig-Holštajn koristiti područje unutar maloletničkog pritvora.

Da li poštujete mere protiv korone?

 

Pravni stručnjaci rekli su Die Veltu da vlade država imaju ovlašćenja da pritvaraju ljude zbog kršenja karantinskih pravila prema Zakonu o zaštiti od bolesti, koji je nemački Bundestag doneo prošlog marta i obnovio ga u novembru.

Plan je izložen i kritikama, a poslanica AfD-a Džoana Kotar optužila je saksonsku vladu da "previše čita Orvela".

Nemačke vlasti našle su se na udaru kritika zbog upravljanja pandemijom, sa predlozima da se nametnu nacionalni mandati za vakcine.

U međuvremenu kancelarka Angela Merkel razmišlja o nametanju "mega zaključavanja" i obustavljanju javnog prevoza nakon što je izazvala javnu reakciju u Velikoj Britaniji nazvavši mutirani koronavirus "britanskim virusom".

Angela Merkel

EPA/ FILIP SINGER

Angela Merkel, Foto: EPA/ FILIP SINGER

Novine Bild izvestile su da gospođa Merkel želi da efikasno zatvori zemlju gotovo u potpunosti, usled opšteg straha od varijante brzog širenja koronavirusa koja je prvi put otkrivena u južnoj Engleskoj.

Zemlje u Evropi se spremaju za udar nove vrste Kovida-19, koji je doveo do drastičnog povećanja dnevnih slučajeva u Velikoj Britaniji, povećavajući broj hospitalizacija i na kraju smrtnih slučajeva.

Očekuje se da će u susednoj Francuskoj vlada u četvrtak najaviti nova ograničenja, takođe usred straha od britanske vrste virusa.

Žan-Fransoa Delfrais, šef naučnog saveta koji savetuje vladu u vezi s epidemijom, rekao je u sredu za radio France Info da je britanska vrsta doneti oko jedanodsto novih infekcija Kovidom-19.

Iako nova varijanta još nije stigla u Nemačku, stručnjaci su zabrinuti da njihove trenutne mere protiv koronavirusa nisu dovoljno stroge, posebno s obzirom na to da je novi soj naizgled zarazniji od onog prvog talasa.