Venecija
Tanjug/AP
Venecija

Tanjug/AP

Venecija, Foto: Tanjug/AP

Vlada je na popodnevnom sastanku odobrila posebnu uredbu u okviru koje su uključene prve mere čiji je cilj pomoć u oporavku grada, preneo je AP.

Više od 80 odsto grada koji pripada Uneskovoj svetskoj baštini, bilo je pod vodom kada je plima bila najjača, preneo je BBC.

PROČITAJ JOŠ:

Italijanski premijer Ðuzepe Konte opisao je poplavu kao "udarac u srce naše zemlje".

On je rekao da će vlada delovati brzo kako bi obezbedila sredstva i resurse.

Venecija

Tanjug/AP

Venecija, Foto: Tanjug/AP

"Boli me što je grad toliko oštećen, umetnička baština ugrožena, komercijalne aktivnosti na kolenima", napisao je na Fejsbuku Konte, koji je posetio region kasno sinoć.

On je rekao da će vlada ubrzati izgradnju strukturalne odbrane grada, misleći posebno na takozvani Moseov projekat - hidraulički sistem barijere za zaštitu lagune u slučaju porasta nivoa mora i zimskih oluja.

Venecija

Tanjug/AP

Venecija, Foto: Tanjug/AP

Gradonačelnik Venecije Luiđi Brunjaro okrivio je klimatske promene za najviši nivo vode u više od 50 godina ove sedmice, rekavši da je uticaj veliki i da će ostaviti trajni trag.

Trg Svetog Marka, jedan od najnižih delova grada najgore je pogođen.

Brunjaro je rekao da je poznata Bazilika svetog Marka pretrpela ozbiljnu štetu.

Šef dilera zvani Tocilo pao u spektakularnoj akciji MUP-a! (FOTO)

AUTOR: Alo.rs/M.Č. DATUM I VREME: 14.11.2019. 16:13 - 14.11.2019. 16:27 Popadali u Mladenovcu! Mladen Novaković-Tocilo, Foto: MUP Mladen Novaković (37), zvani Tocilo, iz Amerića kod Mladenovca uhapšen je jutros u policijskoj akciji u kojoj je zaplenjeno 77 kilograma heroina. POTVRĐENO PISANJE ALO.RS Ministar policije se upravo obratio javnosti - Velika akcija službi bezbednosti nadomak Beograda!

Kripta na istorijskom spomeniku u utorak je potpuno preplavljena i postoji bojazan da su stubovi bazilike možda strukturalno oštećeni.

Gradonačelnik Venecije je istakao da se šteta meri u stotinama miliona evra.

Venecija

Tanjug/AP

Venecija, Foto: Tanjug/AP

Veneciju čini više od 100 ostrva unutar lagune kraj severoistočne obale Italije.

Na ostrvu Palestrina dve osobe su izgubile život, jedan muškarac kada je pokušavao da pokrene pumpu u svom poplavljenom domu i još jedna osoba za koju se ne navodi kako je nastradala.

BONUS VIDEO: