Boris Džonson
Tanjug/AP
Boris Džonson, Foto: Tanjug/AP

Britanski premijer Boris Džonson priprema planove za legalno sprečavanje bilo kakvog produženja roka za izlazak Velike Britanije iz EU.

Džonsonovi savetnici održali su u nedelju sastanak na kom su razgovarali o tome kako sprečiti britanski parlament da nametne tromesečni produžetak roka za Bregzit ako ne dođe do sporazuma s EU, saznaje Dejli telegraf.

Pročitajte još:

Džonsonov plan predviđa da se Briselu uz zahtev za produženje roka za Bregzit pošalje i pismo u kom se navodi da se britanska vlada protivi bilo kakvom produženju roka nakon 31. oktobra. Posle neočekivane ostavke ministarke rada Amber Rud, koja je čak napustila i Konzervativnu stranku zbog Džonsonove politike, dvojica ministara rekla su da je premijer odlučan u tome da se drži plana o izlasku Britanije iz EU-a 31. oktobra sa ili bez sporazuma.

Džonson je izgubio većinu u parlamentu, izbacio je 21 pobunjenika iz Konzervativne stranke i nije uspeo da nametne nove izbore. Ostavku je podneo čak i njegov rođeni brat rekavši da ne može da podnese rastrzanost između porodice i nacionalnog interesa.

Ostavka ministarke Rud u subotu zbog vladinog nesrazmernog fokusa na pripremanje Bregzita bez sporazuma dodatno je ojačala krizu.

- Vidim da se od 80 do 90 odsto rada na odnosima s EU odnosi na pripremu za Bregzit bez dogovora. Primećujem nesrazmeru", rekla je Rudova. "Svrha ove ostavke je da se ukaže na to da Konzervativna stranka u svom najboljem izdanju treba biti umerena stranka koja prihvata ljude različitih stavova o EU - istakla je.

Šef diplomatije Dominik Rab tvrdi drukčije, pa kaže da se vode "intenzivni pregovori" u Briselu i da Džonsonova vlada nije usmerena na ono što neki opisuju kao tvrdu strategiju Bregzita.

Ministar finansija Sajid Džavid rekao je da će premijer "na samitu 17. i 18. oktobra pokušati da postigne dogovor. Sigurno neće tražiti odlaganje Bregzita."

Francuski ministar spoljnih poslova Žan Iv le Drijan rekao je za radio Evropa 1 da je situacija "vrlo zabrinjavajuća" te da "Britanci moraju da kaže šta žele".

BONUS VIDEO: Gori automobil na Pupinovom mostu!