Rat
Printscreen/Twitter/@IDF
Rat, Foto: Printscreen/Twitter/@IDF

Islamski džihad priprema se za rat s Izraelom nakon atentata na Abu al-Ata (42)

* Naređeno je zatvaranje škola na jugu i u centralnom Izraelu

* Vojnici koji upravljaju sistemom protivraketne odbrane srušili su 20 projektila

"Ovi teroristički zločini su agresija i objava rata palestinskom narodu, a neprijatelj snosi odgovornost za njih", navodi PIJ u saopštenju posle ubistva Baha Abu al-Ata, preneo je "Tajms of Izrael".

"Brigade Al-Kudsa (PIJ-ovo vojno krilo) i hrabar otpor, koji je najavio mobilizaciju (svojih boraca) i poceo da uzvraća protiv ove agresije i terorizma, nastaviće silovito i hrabro da brani dostojanstvo palestinskog naroda", navedeno je u saopštenju.

Prema navodima Al-Kuds brigada, Abu al-Ata (42) je bio jedan od najistaknutijih članova vojnog saveta i komandant severnog dela Pojasa Gaze.

"Mi idemo u rat. (Premijer Izraela Benjamin) Netanijahu je prešao sve crvene linije ubistvom komandira Brigada al-Kuds Bahe Abu al-Ate. Odgovorićemo silovito", izjavio je generalni sekretar PIJ Zijad al-Nakhala za sajt Dar al-Hajat na arapskom jeziku.

I Hamas, koja upravlja Pojasom Gaze, saopštio da ubistvo Abu al-Ate neće proći bez kazne.

"Naš palestinski narod oprostio se danas od komandanta i borca koji je sledio put mučenickih vođa. Mi u Hamasu potvrđujemo da će cionisticki neprijatelj snositi odgovornost za sve posledice i posledice ove eskalacije i opasnog napada", naveo je Hamas u saopštenju.

Govoreći na sahrani Abu al-Ate, zvaničnik Hamasa Ismail Radvan rekao je u Omari džamiji da će Hamasovo krilo Kasam brigada stajati rame uz rame sa Islamskim džihadom.

On je dodao: „Tvoja krv je naša krv. Tvoja krv je naša krv. O komandante, tvoja krv je naša krv. "

Na Zapadnoj obali, zvaničnik Palestinske uprave (PA) Saeb Erekat rekao je da izraelska vlada snosi punu odgovornost za posledice tog zločina, navedeno je u saopštenju koje je preneo sajt PA Vafa.

Na stotine Palestinca u Pojasu Gaze došlo je jutros na sahranu Abu al-Ate.

Njegovo telo je doneto iz bolnice Šifa u Gazi u porodičnu kucu u Šeđaiji i posle u džamiju Omari, izvestio je "Palestajn tudej".

Pročitajte još:

PIJ je, takođe, saopštio da je u Damasku izraelska vojska gađala dom člana politbiroa organizicije Akrama al-Adžurija i da je ubijen jedan od njegovih sinova.

Izraelske odbrambene snage naredile su zatvaranje škola na jugu i u centralnom Izraelu, uključujući i centralno područje Tel Aviva, jer su terorističke grupe u pojasu Gaze lansirale desetine raketa po gradovima u znak odmazde za atentat.

Više od 50 raketa i minobacačkih granata ispaljeno je iz pojasa Gaze u centralni i južni deo Izraela od 9:10 časova ujutro, saopštile su izraelske odbrambene snage.

Vojnici koji upravljaju sistemom protivraketne odbrane "Gvozdena kupola" srušili su 20 projektila, saopštila je izraelska vojska.

Bonus video - Pitali smo narod da li znaju koji je praznik danas, a onda smo naišli na strance i iznenadili se