Džamija, muslimani
Tanjug/AP
Džamija, muslimani

Tanjug/AP

Džamija, muslimani, Foto: Tanjug/AP

Reis Nasufović čestitao vernicima Kurban Bajram

Reis ul ulema Islamske zajednice Srbije Sead Nasufović čestitao je danas Kurban Bajram svim građanima islamske veroispovesti, uz poruku da ne zaborave da je čovek čoveku najveći dar od Boga.

- U islamskoj tradiciji, dan radosti u kojem se ostvarilo zajedništvo je upravo dan Bjarama, koji je pred nama. Zato, vi, koji znate veličinu zajedništva i živite u miru u svom domu i domovini, ne dozvolite sebi da ovaj Bajram dočekate u svađi sa svojom porodicom, komšijama i prijateljima - rekao je Nasufović u bajramskoj poslanici.

Pročitajte još:

Pozvao je sve da u molitvama ne zaborave ni žive, ni umrle, ni komšije ni prijatelje, one koje znaju i one koje ne znaju.

- Molite se za svakog čoveka, baš kako je radio i Božji Poslanik i ne zaboravite da je čovek čoveku najveći dar od Boga - rekao je reis i poželeo dobro zdravlje, uspeh u životu i radu, sreću u porodici svim ljudima širom sveta koji, kako je rekao, žele mir i dobro čovečanstvu.

Reis je istakao da je kurban svako odricanje od onoga što nam je drago i važno i sve što nas približava Bogu, težak put, ali je nagrada velika. Podsetio je da je ovo dan kada hadžije sa svih strana sveta borave u Meki, izvršavaju svoju petu dužnost, odnosno hadž.

Hodočašće u Meki

Facebook/Sputnik

Hodočašće u Meki, Foto: Facebook/Sputnik

Kurban bajram počinje sutra, 11. avgusta i traje četiri dana. Kurban bajram u islamskoj tradiciji i ima još naziva, Hadžski ili Veliki bajram, podsetio je reis.

Više od dva miliona muslimana okupilo se na planini Arafat

Više od dva miliona muslimana okupilo se danas na muslimanskoj svetoj planini Arafat u Saudijskoj Arabiji, na onome što se smatra vrhuncem islamskog hodočašća.

Više od 2 miliona muslimana stiglo na hadžiluk! (VIDEO)

AUTOR: Alo/V.M. DATUM I VREME: 09.08.2019. 17:05 Veliki dan za sve muslimane. Hodočašće u Meki, Foto: Facebook/Sputnik * Hodočašće je jedan od 5 najvažnijih stubova islama * Svaki musliman bar jednom u životu mora da ode na hadžiluk * Drugi po važnosti sveti grad kod muslimana je Medina, a treći Jerusalim Više od dva miliona muslimana danas počinje godišnje hodočašće u Meki u Saudijskoj Arabiji gde su vlasti upozorile da su protiv svakog pokušaja politizacije tog verskom okupljanja usred tenzija u Zalivu.

Mnogima su suze tekle niz lice dok su dizali ruke u bogosluženju na obroncima stenovitog brda na kojem je prorok Muhamed održao svoju poslednju propoved pre nekih 1.400 godina, pozivajući na jednakost i jedinstvo medu muslimanima, preneo je AP.

Kao jedan od najvećih verskih okupljanja na zemlji, ovaj drugi dan hadžiluka često ostaje hodočasnicima najupečatljiviji.

Oni stoje rame uz rame sa muslimanima iz celog sveta, koji se svi u islamu smatraju jednakim pred Bogom, tražeći milost, blagoslov, dobro zdravlje, dobročinstvo i izlečenje.

Hodočašće u Meki

Facebook/Sputnik

Hodočašće u Meki, Foto: Facebook/Sputnik

Ove godine je više od 1,8 miliona ljudi iz više od 160 zemalja došlo u Saudijsku Arabiju da obave hadžiluk, kažu saudijski zvanicnici. Oko 20.000 su američki državljani, dok je oko 200.000 hodočasnika iz Saudijske Arabije.

Hadžiluk se smatra jednim od pet stubova islama i obavezan je za sve muslimane koji su sposobni da izvrše hodočašće. Mnogi hodočasnici štede novac godinama da bi sebi mogli da priušte putovanje.

Najstariji hodočasnik ove godine je 103-godišnja Noa Lanai sa Tajlanda, prenose državni mediji Saudijske Arabije. Ona je došla na hadžiluk sa sinom i kako su je citirali lokalni mediji, rekla je da je dugo sanjala da obavi hadžiluk i moli se u Meki.

 

Bajramska poslanica Mešihata Islamske zajednice

Mešihat Islamske zajednice uputio je danas Bajramsku poslanicu islamskim vernicima povodom sutrašnjeg velikog praznika Kurban bajrama.

- Provedimo bajramske dane u odricanju od svega nevaljalog - mržnje, zlobe, oholosti, škrtosti, sebičnosti, ljubomore, kukavičluka i gramzivosti. Provedimo ove mubarek dane u ljubavi i prijateljstvu, solidarnosti i dobročinstvu, te uzajamnom potpomaganju. U tom smislu, svim pripadnicima islama u zemlji i dijaspori - Bošnjacima, Albancima i Romima, BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN, da ga u zdravlju, berićetu i Božijem raziluku provedete i još mnogo dočekate - kaže se u poslanici predsednika Mešihata muftije Mevluda ef. Dudića.

 

BONUS VIDEO: Miki Manojlović zaplakao tokom potresnog govora, Makronu OČI PUNE SUZA! (VIDEO)