Koronavirus se širi u sve više zemalja
EPA
Koronavirus se širi u sve više zemalja

EPA

Koronavirus se širi u sve više zemalja, Foto: EPA

Globalni gubici radnih mesta usled krize koronavirusa mogao bi daleko da premaši cifru od 25 miliona, koliko je procenjeno pre samo nekoliko dana, ocenjuju zvaničnici u Ujedinjenim nacijama, napominjući da izveštaj o rastu nezaposlenosti u SAD na najviši nivo ikada eksplicitno ukazuje na razmere ekonomske katastrofe.

Međunarodna organizacija rada (MOR) procenila je pre nedelju dana, na bazi različitih scenarija o uticaju pandemije na svetski privredni rast, da će se broj nezaposlenih na globalnom nivou povećati za između 5,3 miliona i 24,7 miliona ljudi.

Međutim, Sangeon Li, direktor MOR-ovog odeljenja za politike zapošljavanje, izjavio je u četvrtak za Rojters u Ženevi, da je obim privremene nezaposlenosti, otpuštanja i broj zahteva za pomoć zbog nezaposlenosti daleko veći nego što se prvobitno procenjivalo.

"Projekcija o gubitku radnih mesta će biti mnogo veća, daleko iznad 25 miliona koliko smo procenili ranije", dodao je.

Poređenja radi, globalna finansijska kriza 2008/2009. povećala je globalnu nezaposlenost za 22 miliona ljudi.

U Sjedinjenim Državama, gde su, kao i u mnogim delovima sveta, mere za obuzdavanje pandemije dovele praktično do paralize ekonomske aktivnosti, broj Amerikanaca koji su podneli zahteve za nadoknadu za nezaposlene skočio je prošle nedelje na više od tri miliona ljudi.

Time je ooboren prethodni rekord od 695.000 zahteva, zabeležen 1982. godine.

Ovi podaci su dodatno idu u prilog alarmantnom upozorenju DŽejmsa Bularda, predsednika filijale Federalnih rezervi u Sent Luisu, koji je procenio da bi do 46 miliona ljudi u zemlji - gotovo trećina američkih radnika - moglo da izgubi posao u kratkom vremenskom roku, navodi britanska agencija.