Brazil,
Tanjug/AP
Brazil,

Tanjug/AP

Brazil,, Foto: Tanjug/AP

Podaci o javnom zdravlju koje je analizirao Rojters za gradove Sao Paolo, Rio de Žaneiro i Fortaleza, pokazuju da se virus poslednjih nedelja preselio iz bogatih četvrti gde je epidemija najpre izbila, u sirotinjske favele.

Naučnici ukazuju da će Brazil biti novo smrtonosno žarište Kovid-19, a istraživači sa Imperijal Koledža u Londonu procenjuju da će stopa transmisije u Brazilu ove nedelje biti najviša u svetu.

korona virus

EPA

korona virus, Foto: EPA

Trend širenja virusa u favelama komplikuje bitku Brazila sa virusom. Mnoge favele, najsiromašnija naselja na svetu kao lavirinti sklepanih koliba nemaju tekuće vode, septičkih sistema i zdravstvenih ustanova.

Možda je još problematičnija činjenica da država nema veliki autoritet u favelama gde vlast de fakto često drže narko-karteli.

Mere karantina tu bi se teško nametnule, navodi Rojters.

Prvi slučjaevi epidemije u Rio de Žaneiru registrovani su elitnim naseljima Leblon, Kopakabana i Bara da Tijusa, a sad je epidemija zahvatila siromašnije delove grada Kampo Grande, Bangu i Iraju.

Zbog nedovoljnog testiranja broj zaraženih u siromašnijim sredinama verovatno je daleko veći, kaže Keni Kolares, epidemiolog u bolnici San Hose u Fortalezi.

Takođe, veća je verovatnoća da će siromašniji Brazilci umreti od ove infekcije zbog već postojećih bolesti i ograničenog pristupa zdravstvenoj nezi.