Korona
Tanjug
Korona

Tanjug

Korona, Foto: Tanjug

Rojters prenosi da su naučnici Fondacije Osvaldo Kruz iz Ria de Žaneira (Fiocruz) sproveli istraživanje sojeva koji cirkulišu u Brazilu i pronašli mutacije u „spajk“ delu virusa koji je odgovoran za ulazak i zaražavanje ćelija.

Naučnici su saopštili da bi te promene mogle učiniti virus otpornijim na vakcine koje ciljaju „spajk protein“ i veruju da je to još jedan mehanizam koji virus proizvodi da bi izbegao delovanje antitela.

Rojters prenosi da je Felipe Naveka, jedan od autora studije koju je Fiocruz sproveo u amazonskom gradu Manausu, gde se veruje da je soj P1 nastao, rekao da se čini da su ove promene slične mutacijama viđenim u još agresivnijoj južnoafričkoj varijanti koronavirusa, za koju su istraživanja pokazala da nekim vakcinama značajno smanjuje efikasnost.

"Ovo je posebno zabrinjavajuće jer virus nastavlja da ubrzava svoju evoluciju“, rekao je Naveka, prenosi agencija.

Studije su pokazale da je soj P1 čak 2,5 puta zarazniji od originalnog koronavirusa i otporniji na antitela, a za Ester Sabino, naučnicu sa medicinskog fakulteta Univerziteta u Sao Paulu, koja je vodila prvo sekvenciranje genoma koronavirusa u Brazilu, mutacije soja P1 nisu iznenađujuće s obzirom na brz tempo prenosa.

„Ako imate visok nivo prenosa, kao što je trenutno u Brazilu, rizik od novih mutacija i varijanti raste“, rekla je Sabino, a navodi agencija.

Rojters prenosi da su se do sada vakcine, poput onih koje su razvile AstraZeneka i kineski Sinovak, pokazale efikasnim protiv brazilskog soja, ali da Sabino smatra da bi dalje mutacije mogle to da dovedu u pitanje.