Sirijski PVO
Twitter/Printscreen
PVO, Foto: Twitter/Printscreen

„CEOFANB saopštava da je Komanda Jedinstvene aerokosmičke odbrane u noći između 7. i 8. jula otkrila letelicu sa američkim oznakama u vazdušnom prostoru Venecuele i neutralisala je, u skladu sa zakonom, uz pomoć aviona vojne avijacije“, navedeno je u saopštenju komande na Tviteru.

Uz saopštenje priloženi su i snimci oborenog aviona u plamenu, na kojem je sačuvan broj N339AV. Prema podacima servisa „Flajtrejder“, reč je o privatnom avionu marke Hawker 800, koji je juče izveo registrovani let na teritoriji Meksika iz Toluke na ostrvo Kozumel u Karipskom moru blizu istočne obale Meksika.

​Za sada nema zvaničnih informacija o mestu incidenta, robi i posadi, iako su takvi incidenti uglavnom u vezi sa nezakonitim švercom droge. Vrednost takvog aviona na sekundarnom tržištu iznosi u proseku dva miliona dolara, a nosivost je 900 kilograma.

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro je 2013. godine saopštio da je utvrđena zakonodavna norma, u skladu sa kojom je dozvoljeno obarati svaki avion narkomafije koji leti ilegalno iznad teritorije zemlje.

PROČITAJ JOŠ: