London
AP Photo/Matt Dunham
London

AP Photo/Matt Dunham

London, Foto: AP Photo/Matt Dunham

- Velika Britanije je odlučila da izađe iz EU i jedinstvenog tržišta i da se odrekne svih dobrobiti članstva. Novi sporazum im ne daje prava ni dobrobiti koje su imali i očekuju nas velike promene za mnoge kompanije i građane od 1. januara - poručio je Barnije.

Na konfrenciji za medije u Briselu, Mišel Barnije je nagalasio da su pregovori sa Londonom posebno bili intenzivini poslednjih devet meseci kada se pregovaralo o novim o partnerskim odnosima.

- Zaštita naših interesa bila je glavna i najvažnija tokom svih ovih pregovora i drago mi je što smo to uspeli. Sada je na Evropskom parlamentu i Savetu da kažu svoje mišljenje o ovom sporazumu - poručio je Barnije.

Mišel Barnije je zaključio da je EU 27 pokazala jedinstvo i solidarnost tokom čitavog toka pregovora sa Velikom Briranijom u čemu je bila i njena snaga. Zaključio je da mu je "bila velika čast da bude deo tog evropskog jedistva".

Barnije rekao da je trgovinski sporazum dogovoren sa Britanijom olakšanje, jer je zaključen samo nedelju dana pre krajnjeg roka.

- Sat više ne otkucava - rekao je on na konferenciji za novinare.