SABILI IH U CRNU ZEMLJU Veliki preokret na najbitnijem spisku!

Na listi "Global 500" koja obuhvata 500 najuspešnijih kompanija na svetu, nalazi se 133 firmi iz Kine, uključujući hongkonške i tajvanske kompanije, kao i 121 preduzeće iz Sjedinjenih Država.

dolari
dolari, Foto: Shutterstock

Ovih 500 kompanija prihodovalo je u 2019. 33,3 hiljade milijardi dolara i stvorilo profit od dve hiljade milijardi dolara. Širom sveta zapošljavaju skoro 70 miliona ljudi, navodi američki magazin "Forčjun", koji je objavio listu.

Na prvom mestu liste nalazi se američka korporacija "Volmart" . Najveća kineska državna naftna grupacija “Sinopek” je zauzela drugo mesto, dok su se na trećem i četvrtom mestu našle dve kineske državne kompanije, “Čajna nešene petroleum” i Državna elektroprivreda.

Kina, koronavirus
Kina, Foto: Tanjug/AP

U prvih 50 mesta ima 12 kineskih kompanija, među njima su četiri banke, uključujući ICBC, ČB, ABC i Banku Kine, prenosi CRI.

Kineski tehnološki gigant “Huavei” je ove godine zauzeo 49. mesto na listi, a iza je Kineska grupacija za železnički inženjering.

Globalna trgovina je motor uspeha globalnih kompanija. Sposobnost za traženje novih tržišta i izvoz su takođe presudni faktori, navodi se u magazinu.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi