Donald Tramp, Melanija Tramp
AP Photo/Kirsty Wigglesworth
Donald Tramp, Melanija Tramp

AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Donald Tramp, Melanija Tramp, Foto: AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Indija je odlučila da uvede tarife na 29 američkih proizvoda nakon što su SAD rešile da joj ukinu povlašćeni status u trgovini, objavili su lokalni mediji.

Vladimir Putin

AP

Očekuje se da će te tarife biti uvedene naredne nedelje a pogodiće određene vrste robe, kao što su lešnici, bademi i jabuke, čime bi počeo trgovinski rat između Indije i SAD.

Indija je prethodno, pre godinu dana, objavila nameru da uvede tarife na 30 američkih proizvoda u vrednosti od 240 miliona dolara kao odgovor na američke tarife na uvoz čelika i aluminijuma iz Indije.

Pročitajte još:

Međutim, Indija je odlagala uvođenje tih tarifa nekoliko puta od prvobitne najave, a sada rok za uvođenje ističe 16. juna.

Ranije ovog meseca, SAD su ukinule Indiji povlašćeni status zemlje u razvoju navodeći kao razlog njen neuspeh da uveri zvanični Vašington da će „obezbediti ravnopravan i adekvatan pristup svom tržištu.

Hitna pomoć

J.I.

Kao odgovor na saopštenje Sjedinjenih Država, Ministarstvo trgovine Indije insistiralo je tada na tome da će nastaviti da jača veze sa administracijom u Vašingtonu uprkos toj odluci.