OVDE VIŠE NISU DOBRODOŠLI Velika Britanija spremila veto za svetsku silu

Samit se sprema, a neizvesno je ko će na njemu prisustvovati, jer Britancima je jedna zemlja trn u oku

autobus London
Foto: EPA

Velika Britanija će iskoristiti svoje pravo veta da blokira potencijalni povratak Rusije u blok G7 (G8) nakon komentara američkog predsednika Donalda Trampa, koji je rekao da će pozvati predsednika Vladimira Putina na samit u septembru, izjavio je u ponedeljak portparol Dauning Strita.

"Ne bismo podržali da se ponovo prihvati kao član grupe, ukoliko ne prestane sa agresivnim i destabilišućim aktivnostima koje ugrožavaju sigurnost građana Velike Britanije i kolektivnu sigurnost naših saveznika", rekao je portparol.

SAD će održati sledeći samit G7, koji je prvobitno trebalo da bude održan u junu. Međutim, Tramp je u nedelju rekao da će sastanak biti odložen do septembra, dodajući da je trenutni format "zastareo" i da će na sledeći samit pozvati lidere Indije, Australije, Južne Koreje i Rusije.

"Što se tiče pozivnica koje je izdala zemlja domaćin, to je pitanje za njih. Na nedavnim G7 zemljama domaćin je pozvao zemlje izvan grupe. To je utvrđeni princip da to domaćin može učiniti", rekao je portparol.

Nakon Trampovih komentara, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da Moskva i dalje čeka informacije o bilo kakvom pozivu na predstojeći samit G7.

Rusija je bila deo tog bloka, koji se tada zvao G8, sve do 2014. godine, kada su neslaganja oko događaja koji su se odvijali u Ukrajini i Krimu rezultirali izbacivanjem Moskve.

Druge zemlje u organizaciji optužile su Rusiju da se meša u ukrajinske unutrašnje stvari, iako je Moskva odbacila sve navode.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi