Belfast
Tanjug
Belfast

Tanjug

Belfast, Foto: Tanjug

Severnoirska policija je saopstila da je bomba nađena u ponedeljak, u mestu Dangiven, nedaleko od Londonderija.

"Smatramo da je reč o napadu na pripadnika policije koji je privremeno zaposlen", navodi se u zvaničnom saopštenju policije.

Istraga je u toku, a na tom području se sprovodi pojačan policijski nadzor i kontrola, prenosi Rojters.

Brendon Luis, ministar za Severnu Irsku u britanskoj vladi ocenio je da je "pokušaj ubistva odvratan čin" i osudio sve koji su učestvovali u toj operaciji.

Za sada, niko nije preuzeo odgovornost za podmetanje bombe, a policija odbija da spekuliše o mogućim počiniocima.

Oko 3.600 ljudi poginulo je od izbijanja sukoba u Severnoj Irskoj, krajem 1960-ih, između protestanatskih unionista, koji žele da ostanu deo Britanije, i katoličkih nacionalista, koji žele pripajanje Republici Irskoj.

Nakon mirovnog sporazuma za Severnu Irsku postignutog 1998. godine, trodecenijsko nasilje je gotovo u potpunosti okončano, ali se pripadnici policije povremeno nađu na meti manjih irskih nacionalističkih frakcija koje su još uvek aktivne.

Tamošnja policija se, međutim, nedavno našla izložena napadima mladih unionista, gnevnih zbog ograničenja u trgovini između Severne Irske i ostalih delova Ujedinjenog Kraljevstva, koja su ove godine stupila na snagu, kao posledica britanskog napuštanja Evropske unije.