SAD, Hitna pomoć
Tanjug/AP
SAD, Hitna pomoć

Tanjug/AP

Hitna pomoć, Foto: Tanjug/AP

Kords se ubio samo tri dana nakon dolaska kući gde je zatekao policiju koja vrši pretres njegove kuće tražeći dečiju pornografiju - i BBC ekipu koja je snimala napolju.

Rasel Kords (49) pronađen je mrtav u svojoj kući u Doveru u Kentu nakon što se 18. aprila prošle godine predozirao lekovima.

Policija je 15. aprila izvršila raciju na njegovu kuću, nakon što su dobili obaveštajne podatke da su preuzete nepristojne slike dece i stavljene na raspolaganje za deljenje sa njegove IP internet adrese.

Ekipa snimatelja, iz BBC-jeve samostalne produkcijske kuće, snimala je napolju trodelni dokumentarac o njihovom istražnom timu koji će se emitovati na Kanalu 4.

Nastavili su da snimaju van imanja kada je Kords stigao kući - a on im je rekao da nemaju njegov pristanak da se pojavi pred kamerama.

London

Shutterstock

London, Foto: Shutterstock

Ekipa je imala 40 sekundi snimka Kordsa snimljenih tokom dana.

On se ubio samo tri dana potom. Pronađen je mrtav u svojoj kući, a njegova porodica je sada optužila policiju da ima "krv na rukama" zbog postupanja sa slučajem.

Takođe su prstom uperili i na BBC jer je bio "katalizator" za njegovu smrt.

Detektiv policije Kenta, policajac Deren Beset, rekao je: "Pitali su ga da li je video nepristojne slike dece. Rekao je da jeste, ali da to nije bilo nešto što je tražio."

- Objasnio sam mu da ako se radi o nesreći, ne treba da brine jer ćemo moći da vidimo koje termine za pretragu i sajtove je koristio - rekao je.

Ćerka Kordsa Dru prisustvovala je saslušanju i odala počast svom ocu. Ona je rekla: "Otac me je uvek stavljao na prvo mesto. Nije bilo trenutka da nisam osećala ljubav i obožavanje od njega. Bili smo neverovatno bliski"

Istraga je zaustavljena tokom leta nakon što se pokazalo da je IOPC sprovodio sopstvenu istragu okolnosti njegovog samoubistva.

Izveštaj IOPC-a utvrdio je da se nijedan službenik nije ponašao na način koji je nalagao krivično gonjenje ili disciplinski postupak.