Velika Britanija
AP
Velika Britanija

AP

Velika Britanija, Foto: AP

 


Tri dana su ostala do izbora na kojima će se Britanci odrediti ne samo ko će rukovoditi britanskom vladom već i kada, kako i čak da li će uopšte zemlja napustiti Evropsku uniju, piše agencija AP.

Za to vreme, stranke se bore da obezbede podršku kolebljivih i neodlučnih birača.

Pravo glasa u Velikoj Britaniji ima 46 miliona glasača, koji odlučuju ko će u ći u donji domi parlamenta, koji ima 650 mesta.

Bilo koja stranka koja osvoji većinu može da formira vladu s premijerom iz redova te stranke, a ukoliko nijednoj to ne uspe, stvar se komplikuje jer onda najveć stranka treba da pokuša da formira manjinsku vladu ili da se stranački lideri dogovore da formiraju koaliciju.

Vladajući konzervativci, koji su već devet godina na vlasti, trenutno imaju 298 mesta u Donjem domu parlamenta, a lider te stranke i aktuelni premijer Boris Džonson izjavio je da će, ako osvoji većinu, završiti Bregzit.

Opoziciona Laburistička stranka trenutno u parlamentu ima 243 mesta i na ovim izborima pokušaće da se vrati u kabinet prvi put od 2010. godine.

U njihovom fokusu su planovi da se više novca izdvoji na zdravstvenu zaštitu, obrazovanje i socijalnu brigu, ali i ključne industrijske grane, kao i da se obezbedi pristup besplatnom internetu.

Poslednji put su izbori u Velikoj Britaniji u decembru održani pre 96 godina, budući da se obično održavaju na proleće kada je lepše vreme.

Podaci govore i da se više od 70 poslanika neće ponovo kandidovati na izborima zbog "toksične političke atmosfere" vezane za Bregzit, a AP podseća i da ne treba zaboraviti da 35 mesta u parlamentu ima Škotska narodna stranka koja se protivi izlasku iz Unije i želi da Škotska napusti Britaniju i postane nezavisna.

Liberalne demokrate, koje žele da se Bregzit u potpunosti otkaže, imaju 20 mesta u parlamentu.

Na ovim izborima prvi put će zajedno izaći tri manje stranke koje su za EU - Liberalno demokratska, Zeleni i Velška stranka Plaid Kimru (Plaid Cymru), koje su se obavezale da se neće kandidovati jedni protiv drugih za pojedina poslanička mesta kako bi osvojile više glasova.

Prema propisima, maksimalan iznos koji stranka može da potroši na reklamiranje, troškove kampanje i druge troškove je 19,5 miliona funti, odnosno, kako je izračunato, 30.000 funti po poslaničkom mestu.