Patrijarh Vartolomej
Wikipedia
Patrijarh Vartolomej

Wikipedia

Patrijarh Vartolomej, Foto: Wikipedia

Vaseljenski patrijarh Vartolomej je ukinuo odluku iz 1686. godine prema kojoj je Kijevska mitropolija predata Moskovskoj patrijaršiji. Time je faktički data nezavisnost ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi.

- Zatražili smo autokefalnost i nezavisnost od Moskve. Na tim osnovama je Ukrajina postala nezavisna država. Sveti sinod nam je autokefalnost dodelio, a ekumenski patrijarh je skinuo anatemu koju je zbog tog zahteva na mene bacila Ruska pravoslavna crkva - rekao je dosadašnji mitropolit kijevski Filaret.

PROČITAJTE JOŠ:

Iz Ruske pravoslavne crkve je rečeno da ovo predstavlja legalizaciju raskola, što je nečuveno u pravoslavnom svetu. Ruska patrijaršija će 15. oktobra izdati i zvanično saopštenje o kontroverznom potezu Vaseljenske patrijaršije.

- Odluka je već doneta - rekao je ukrajinski predsednik Petro Porošenko.

Verski analitičar Draško Đenović smatra da će se to vrlo brzo odraziti na SPC i srpski narod u celini.

- Naša crkva je na liniji Moskve zato što ta odluka otvara mogućnost da se danas sutra prizna na prvom mestu makedonska, a potom i crnogorska pravoslavna crkva. Ovo je urađeno na poprilično nekanonski način, a srpski patrijarh je još ranije pisao poslanicu i poslao pismo vaseljenskom patrijarhu upravo da bi se sve ovo sprečilo.

Papa Franja i patrijarh Vartolomej

Profimedia

Papa Franja i patrijarh Vartolomej, Foto: Profimedia

Odluka Vaseljenske patrijaršije izazvaće dodatne potrese u vezi sa raskolničkom makedonskom i crnogorskom pravoslavnom crkvom.

- Dok je (samoprozvani patrijarh Miraš) Dedeić na čelu CPC minimalne su šanse da budu priznati, zato što je isključen iz crkve, a bio je sveštenik vaseljenske patrijaršije u Grčkoj. Tamo je raščinjen, a pošto su ga već raščinili, mala je verovatnoća da onda priznaju crkvu na čijem je čelu. Barem dok je živ, a posle njega, to su neke druge stvari. Što se tiče Makedonije, plašim se da postoje realne šanse da zaista dobiju autokefalnost, isto na nekanonski način. Na tlu Makedonije deluje Ohridska arhiepiskopija SPC, na čelu sa arhiepiskopom Jovanom Vraniškovskim, koji je godinama bio jedini velikodostojnik pravoslavne crkve na svetu koji je bio utamničen, a koga je upravo drugi čovek ruske crkve mitropolit Alfejev spasao, kada je došao u Makedoniju i avionom ga odveo na lečenje u Moskvu. Znači, izbavio ga je iz zatvora i spasao mu život, inače bi arhiepiskop Jovan do sada verovatno već bio mrtav, sa obzirom na to da je bio u veoma lošem zdravstvenom stanju kad je napustio zatvor - kaže verski analitičar.

Đenović smatra da Makedonci ipak imaju velike šanse da ih prizna Vaseljenska patrijaršija.

- Imaju velike šanse jer kao u Ukrajini i Makedoncima treba sopstvena pravoslavna crkva kao dokaz državnosti. Za razliku od Ukrajine koja ima svoju teritoriju, ime i sve ostalo, Makedonci prvo nemaju ime, zato što to ime Grci ne priznaju, Bugari kažu da ne postoji makedonski jezik, to je bugarski dijalekt, Srbi kažu ne postoji MPC, tamo deluje samo SPC, a na kraju krajeva nemaju ni teritoriju pošteno, pošto im pola teritorije drže Albanci, koji bi se sutra priključili velikoj Albaniji, tako da su tek u velikom problemu. Njima je makar crkva potrebna da bi imali neki dokaz državnosti - kaže Đenović.

Šta će ova odluka Vaseljenske patrijaršije doneti Srbiji i Srpskoj pravoslavnoj crkvi ostaje da se vidi, ali je sigurno da je situacija trenutno vrlo uzburkana u celom pravoslavnom svetu.