Američka vojska, Sirija
Tanjug/AP
Američka vojska, Sirija

Tanjug/AP

Američka vojska, Sirija, Foto: Tanjug/AP

Ovo su podaci Međunarodnog instituta za istraživanje mira u Stokholmu (SIPRI) a suma je izvesno još i veća jer proizvođači iz Kine nisu ušli u ovaj zbir. Najveći rast prodaje imala su najveća američka preoduzeća, dok Evropljani imaju rast od 0,7 odsto, sa zaradom od 102 milijarde dolara.

S druge strane, ruske firme sa 36,3 milijarde dolara imaju smanjen promet i to za 0,4 odsto. Inače, prvi put od 2002. godine pet najvećih proizvođača oružja čine isključivo američka preduzeća koja beleže čak 35 odsto prometa među sto najvećih proizvođača oružja na svetu.

"Lockheed Martin" sam čini 11 odsto ukupne prodaje sto najjačih firmi, a prošla godina je za taj koncern bila berićetna najviše zbog prodaje aviona F-35 američkoj i drugim vojskama.

Među sto najvećih je 27 sa evropskog kontinenta. Prednjači Veika Britanija čiji su veliki koncerni prodali oružja i usluga za 35,1 milijardu dolara. Slede francuski sa 23,2 milijarde te nemački sa 8,4 milijarde.

Ruska preduzeća su ostvarila udeo od 8,6 odsto u obrtu sto najvećih svetskih firmi. Od 2009. godine se udeo ruskih preduzeća u proizvodnji oružja kontinuirano povećavao, piše SIPRI.

"Razlog je pre svega povećanje ruskih investicija u proizvodnju oružja povezano sa primenom velikog plana vojne modernizacije za vremenski period između 2011. i 2020. godine", navodi SIPRI. U manjoj meri je, dodaje se, za rast zaslužan i izvoz ruskog naoružanja.

Na listi sto najvećih proizvođača oružja ima firmi iz osam drugih zemalja: Izrael, Indija, Južna Koreja, Turska, Australija, Kanada i Singapur. Tamošnji koncerni ukupno ostvaruju promet od 36,2 milijarde dolara.