Evija, Halkida
Tanjug/AP
Evija, Halkida

Tanjug/AP

Evija, Halkida, Foto: Tanjug/AP

Prema jutrošnjim informacijama, situacija je malo bolja.

"Situacija je izgleda bolja, vatrogasci su uložili velike, nadljudske napore", rekao je regionalni guverner za centralnu Grčku Kostas Bakojanis za televiziju Skaj.

PROČITAJ JOŠ:

Bakojanis je naveo da je požari komplikovani za gašenje, ali je istakao da ljudski životi nisu ugroženi.

U Grčkoj je u roku od 24 sata, u periodu od ponedeljka do utorka, buknulo 56 požara, prenosi AP.

Portal Katimerini je požar u centralnim delovima Evije nazvao velikom ekološkom katastrofom. Navodi se da je požar obuhvatio front koji se proteže na 12 kilometara i da je proglašena vanredna situacija.

Požar na Eviji je sinoć bio van kontrole u blizini sela Makrijmali, Kontodespoti, Platanija i Stavros koja su, zajedno sa jednim manastirom, evakuisana.

Oko 500 stanovnika te oblasti evakuisano je do podneva u utorak. Neki su evakuisani policijskim autobusima, dok su drugi koristili sopstvena vozila.

Evija, Halkida

Tanjug/AP

Evija, Halkida, Foto: Tanjug/AP

Požar gasi 280 vatrogasaca, volontera, vojnika, a angažovano je i šest kanadera i šest helikoptera.

Grčka je zatražila pomoć od evropske organizacije za civilnu zaštitu, a kanadere su poslale Hrvatska i Italija.

Premijer Kirjakos Micotakis prekinuo je letovanje koje je provodio na Kritu i vratio se u Atinu.

"Uslovi su izuzetno teški", rekao je juče Micotakis, zahvalivši se vatrogascima. On je istakao da je zaštita ljudskih života prioritet.

Prema nepotvrđenim informacijama, jedan vatrogasac volonter je navodno zadobio opekotine i prebačen je u bolnicu u Atinu.

Dim koji se širio od požara prekrio je u utorak poluostrvo Atika, uključujući i Atinu, koja je udaljena oko 110 kilometara.

Grčka televizija objavila je snimke na kojima se vidi kako je gust, crni dim prekrio oblast, dok vetar raznosi pepeo kilometrima daleko.

Zvaničnici civilne zaštite su upozorili ljude u pogođenim oblastima, posebno starije, decu i one kojima imaju srčanih ili problema s disanjem, da ostanu u zatvorenom prostoru i da nameste klima uređaje tako da se koristi vazduh samo iz prostorije.

Požar je izbio tri sata posle ponoći po lokalnom vremenu, a raspiruje ga snažan vetar koji zajedno sa nepristupačnim terenom otežavaju napore vatrogasaca da se izbore s požarom koji je zahvatio šumu koja je obuhvaćena programom EU Natura 2000.

Još jedan požar manjih razmera izbio je u severnom delu Evije, protiv kojeg se bori 15 vatrogasaca, helikopter i manji kanader.

Na desetine vatrogasaca, dva kanadera i helikopter, bore se protiv požara i na ostrvu Tasos.

Treći požar bukti kod Tebe, severozapadno od Atine, preneo je AP, napominjući da su u Grčkoj, u vreme povećanog rizika od izbijanja požara, za javnost zatvoreni parkovi i šumski predeli.

Više od 30 vatrogasaca bori se protiv požara koji je izbio i na jugu Grčke, a koji je delimično stavljen pod kontrolu posle jednog sata.

Šumski požari van kontrole bukte u još najmanje četiri regiona u Grčkoj. U poslednja tri dana, vatrogasci su intervenisali 182 puta, prenosi Rojters.

Grčka se često tokom sušnih letnjih meseci suočava s požarima, a vlasti su upozorile na povećan rizik od izbijanja požara ove nedelje.

Aktivisti za zaštitu životne sredine smatraju da sve veći broj požara širom sveta predstavljaju zabrinjavajući simptom globalnog zagrevanja.

Prošle godine, u letovalištu Mati u blizini Atine, 100 ljudi je poginulo u požaru.

BONUS VIDEO: