Donald Tramp
AP/John Minchillo
Donald Tramp

AP/John Minchillo

Donald Tramp, Foto: AP/John Minchillo

Pompeo je pojasnio da bi se Sjedinjene Države mogle vratiti u roku od 180 dana ako Moskva ispuni zahteve Vašingtona, javlja RT.

SAD su optužile Rusiju da krši obaveze iz tog sporazuma, Moskva je negirala kršenje INF, kojim se obema stranama zabranjuje postavljanje u Evropi raketa kratkog i srednjeg dometa koje se ispaljuju sa zemlje.

 

NBC javlja da je predsednik SAD Donald Tramp potvrdio da su SAD suspendovale svoje obaveze prema INF i da je to priprema za povlačenje iz njega. On je, kako javlja RT, izjavio da NATO aveznici Amerike u potpunosti podržavaju ovaj potez Vašingtona!

 

Visoka predstavnica EU za spoljne poslove i bezbednost Federika Mogerini izjavila je da je za Uniju "veoma bitno poštovanje Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF), koji su Vašington i Moskva potpisali 1987, pošto Brisel ne želi da "Evropa ponovo postane bojno polje".

 

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da će, ako SAD objavi da se povlači iz sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF) sa Rusijom, Nemačka iskoristiti šestomesečni period za formalno povlačenje da bi otvorila prostor za dalje pregovore.

- Ako danas dođe do prekida sporazuma, mi ćemo učiniti sve što je u našoj moći da iskoristimo šestomesečni period za dalje pregovore. Jasno je da je Rusija prekršila sporazum...Najbitnije je držati dijalog otvorenim - kazala je kancelarka.