Pariz
AP Photo/Michel Euler

 

Notr Dam

Tanjug/AP

Notr Dam, Foto: Tanjug/AP

Pariska vatrogasna jedinica saopštila je da je u toku velika akcija gašenja požara.

 

00.05 Spašena struktura!

Posle višečasovne borbe vatrogasaca sa vatrom koja je zahvatila pariski Notr Dam, nadležni su oprezni u procenama, ali veruju da je struktura ove srednjevekovne katedrale sačuvana od potpunog uništenja i dve kule.

- Struktura je spasena - rekao je šef vatrogasne službe Žan-Klod Gale.

Notr Dam

Tanjug/AP

Notr Dam, Foto: Tanjug/AP

On je rekao da je veliki uspeh stotina vatrogasaca zaustavio širenje vatre na severni zvonik, prenosi Rojters.

22.36 - Parisko tužilaštvo pokrenulo je istragu o požaru koji je večeras izbio u srednjevekovnoj katedrali Notr Dam u Parizu.

"Sve gori, ništa neće ostati", rekao je portparol Notr Dama Andre Fino.

22.26 - Zamenik gradonačelnika Emanuel Gregoar rekao je za BFMTV da specijalne ekipe pokušavaju da spasu umetnička i druga neprocenjiva dela koja se nalaze u katedrali.Komandir vatrogasaca skeptičan.: Teško ćemo se izboriti sa vatrenom stihilom. Prilaz je otežan, teško je obezbediti vodu, a ima dota drveta i šupljina".

On je rekao da je katedrala pretrpela "kolosalnu štetu".

Na lice mesta uputio se i francuski predsednk Emanuel Makron.

 22.21 - Kako javljaju mediji u Francuskoj, požar je izbio na tavanu katedrale.

"Krov se urušio", javlja reporter francuske televizije France 24 s lica mesta. Ovu 850 godina staru građevinu koja je jedan od simbola Pariza, prema navodima svetskih medija 2018. godine posetilo je više od 13 miliona ljudi.

 

22.15 - Vatrogasci se još uvek bore sa vatrenom stihijom koja preti da uništi čitavo zdanje-

21.54 - Veliki broj građana Pariza se okupio u blizini, posmatrajući u neverici i suzama kako gori jedan od simbola njihovog grada.

21.17 - Francuski "Mond" navodi da je požar izbio na tavanu, ali je u međuvremenu obuhvatio ceo krov usled čega se dogodilo urušavanje.

 

 

20.57 - Vatrogasci su se borili da se deo koji plamen nije zahvatio sačuva, međutim vatrena stihija ubrzo je obuhvatila i levi zvonik. Na delu katedrale gde vidno nedostaje krovna površina jasno se nazire snažna vatra koja se proteže iz unutrašnjosti zdanja.

20.05 - Toranj katedrale Notr Dam sa zvonikom se srušio. Ovaj momenat možete pogledati na priloženom snimku.

 

19.46 - Francuski predsednik Emanuel Makron hitno je otkazao obraćanje naciji zbog požara koji je zahvatio parisku katedralu.

 

 

 

Pročitajte i:

 

Šokirani građani u neverici posmatraju šta se dešava.

Katedrala Notr Dam je posvećena Bogorodici i jedna je od glavnih atrakcija Pariza i godišnje je poseti više od dva miliona turista.

Katedrala Notr Dam je bila usred rekonstrukcije čija je vrednost oko 6 miliona evra, neki njeni delovi su bili pod skelama, dok su bronzane statue uklonjene prošle nedelje zbog radova.

Francuski mediji citiraju vatrogasce koji su izrazili sumnju da je požar "potencijalno povezan" sa radovima na rekontrukciji, navodi agencija.

 

 

Uskoro opširnije.

Tagovi

Komentari (1)

dejan

16.04.2019 00:45

izgoreo je samo krov....svi cemo dati prilog za obnovu,zivela francuska.