Nagorno-Karabah
EPA
Nagorno-Karabah

EPA

Nagorno-Karabah, Foto: EPA

Vlada Jermenije i Azerbejdžana proglasile su ratno stanje zbog eskalacije situacije u Nagorno-Karabahu. Premijer Jermenije Nikol Pašinjan kaže da su borbena dejstva Azerbejdžana provokacija, a predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev tvrdi pak da su jermenske snage otvorile vatru i to takođe naziva provokacijom. Moskva poziva na hitnu obustavu sukoba.

22.34 SAD osudila napade

SAD su večeras osudile eskalaciju nasilja između Azerbejdžana i Jermenije u sukobu oko Nagorno-Karabaha, i pozvale obe strane da trenutno obustave neprijateljstva.

Stejt department je saopštio da bi obe strane trebalo da trenutno prekinu s nasiljem, kao i s retorikom ili postupcima koji bi dodatno produbili tenzije, preneo je Rojters.

U saopštenju se dodaje i da bi bilo kakvo mešanje drugih zemalja u eskalirajuće nasilje neće biti od pomoći.

22.07 – GS UN: Pozvao Jerevan i Baku da obustave sukob

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš pozvao je Jerevan i Baku da momentalno obustave borbena dejstva i da se vrate za pregovarački sto.

Antonio Gutereš

EPA/Justin Lane

Antonio Gutereš poziva na mir, Foto: EPA/Justin Lane

On je osudio primenu sile i izrazio žaljenje što među stradalima ima i civila.

Gutereš je najavio i da će se uskoro čuti i sa premijerom Jermenije Nikolom Pašinjanom, kao i sa predsednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim.

21:53 - Azerbejdžan: Ratno stanje ne znači mobilizaciju širom zemlje

Proglašavanje ratnog stanja u Azerbejdžanu ne podrazumeva mobilizaciju širom zemlje, poručio je danas portparol azerbejdžanske državne službe za mobilizaciju i regrutaciju vojske.

Jermenija, Azerbejdžan

EPA

Jermenija, Azerbejdžan, Foto: EPA

On je objasnio da je proglašeno ratno stanje u Azerbejdžanu, ali da nije objavljena opšta mobilizacija, prenosi TASS.

- Ako bude potrebno, prema trenutnim zakonima, rezervisti će biti pozvani da učestvuju u merama za osiguravanje odbrane i bezbednosti

zemlje - rekao je on.

Sukobi su jutros izbili između jermenskih i azerbejdžanskih snaga oko Nagorno-Karabaha, regiona s većinskim jermenskim stanovništvom, koji je proglasio otcepljenje od Azerbejdžana 90-tih godina.

21.41 - Pred našom vojskom je samo jedan zadatak - da pobedi!

Premijer Jermenije Nikol Pašinjan sastao se sa rukovodstvom oružanih snaga te zemlje i tom prilikom izjavio da pred njima stoji samo jedan zadatak – da pobede, prenose "Novosti".

- Naše oružane snage imaju samo jedan zadatak, a to je da pobede. Ceo jermenski narod, kao i uveo, je uz vojsku - rekao je on.

Tokom sastanka vojno rukovodstvo upoznalo je Pašinjana sa trenutnom situacijom na terenu, kao i na odluke koje je jermenska vojska donela kako bi obuzdala napad azerbejdžanskih snaga.

21.35 - Kontranapad Jermena: Zarobljeno 11 vojnih vozila, povraćen deo teritorije

U kontranapadu Jermena povraćen deo teritorije, zarobljeno 11 vozila.

Azerbejdžan je prema podacima čelnika Nagorno Karabaha izgubio najmanje – 5 helikoptera, 27 dronova, 13 tenkova i transportera i dva inžinjerska vozila.

Čelnik Nagorno Karabaha ističe da su neprijatelji pretrpeli velike gubitke, da su stotine su izbačene iz stroja.

Jermenske snage su izgubile neke položaje u Nagorno Karabahu i da su upotrebljene desetine oklopnih jedinica.

Jermenija, Azerbejdžan

Tanjug

Jermenija, Azerbejdžan, Foto: Tanjug

20.53 - Jerevan proverava umešanost sirijskih boraca u Nagorno Karabahu

Jermensko Ministarstvo odbrane saopštilo je večeras da proverava izveštaje o tome da se borci iz Sirije navodno bore na strani Azerbejdžana u sukobu sa snagama samoproglašene autonomne oblasti Nagorno Karabaha s većinskim jermenskim stanovništvom.

Kako prenosi Rojters, Hikmet Hajijev, spoljnopolitički saradnik azerbejdžanskog predsednika, odbacio je takve navode koje je iznela Sirijska opservatorija za ljudska prava, nevladina organizacija sa sedištem u Velikoj Britaniji.

Hajijev je rekao da su takvi izveštaji “besmislica”.

20.13 - Pašinjan: Planiramo da razmotrimo priznanje Nagorno-Karabaha

- Da, trebalo bi da razmotrimo pitanje priznavanja nezavisnosti Arcaha (jermenski naziv za Nagorno-Karabah). To pitanje je na našoj agendi. Trebao bi da veoma ozbiljno razgovaramo o tome. Razmatramo sve scenarije mogućeg razvoja događaja - rekao je Pašinjan u parlamentu.

On je dodao da se oružani sukobi vode duž cele linije kontakta i istakao da i Jermenija i "njen neprijatelj" (Azerbejdžan) imaju ozbiljne gubitke, prenosi TASS.

On je kazao da je Teheran spreman da upotrebi sve svoje kapacitete da pomogne kako bi počeli razgovori između dve strane, prenosi Rojters.

20.07 - Pašinjan Putinu: Neprihvatljivo učešće drugih snaga u sukobu

Sukob, Jermenija, Azerbejdžan

Youtube/Printscreen

Sukob, Jermenija, Azerbejdžan, Foto: Youtube/Printscreen

Kako se navodi u saopštenju jermenske vlade, Pašinjan je u razgovoru sa Putinom istakao da je neprihvatljiva dalja eskalacija situacije u Nagorno-Karabahu i učešće snaga izvan regona u sukobu.

- Premijer Pašinjan je detaljno informisao Putina o situaciji duž kontaktne linije između Nagorno-Karabaha i azerbejdžanskih oružanih snaga. Nikola Pašinjan izrazio je duboku zabrinutost zbog toga što je Azerbejdžan pokrenuo borbene operacije, rekavši da se na njih gleda kao na agresiju protiv Nagorno-karabaha - navodi se u saopštenju, a prenosi TASS.

19.54 - Borbe i dalje traju, stradalo 200 azerbejdžanskih vojnika, uništeno 30 jedinica tehnike

Predstavnik Ministarstva odbrane Jermenije Arcrun Ovanisjan izjavio je da je azerbejdžanska vojska u sukobima u Nagorno-Karabahu pretrpela velike gubitke – ubijeno je oko 200 vojnika, uništeno oko 30 jedinica vojne tehnike i oko 20 bespilotnih letelica.

Prema njegovim rečima, situacija na terenu je kao i ranije, sukobi se nastavljaju na severu i jugu teritorije.

NA društvenim mrežama pojavile su se informacije da je avion iz Moskve sleteo u glavni grad Jermenije. Ko je bio u tom lir-džetu (Dassault Falcon 7X 9H-ZSN ) ostaje tajna, navode "Novosti".

Pre toga Putin i Lavrov su se založili za hitan prestanak neprijateljstva između dve države

18.49 - Azerbejdžan: U granatiranju ubijeno pet članova porodice

Kancelarija državnog tužilaštva Azerbejdžana saopštila je danas da je pet članova jedne porodice ubijeno u granatiranju jermenskih snaga.

To su prve civilne žrtve iz Bakua u najnovijim sukobima dve strane oko Nagorno-Karabaha, prenosi Rojters.

18.30

Azerbejdžanci tokom bega naleteli na mine 

Društvene mreže rapidno dele snimak uništavanja azerbejdžanske motorizovane kolone.

18.12

Redžep Erdogan poziva svet na rat protiv Jermenije

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan smatra da je Jermenija prepreka miru, a poručio je i da će Turska nastaviti da podržava Azerbejdžan u sukobu oko Nagorno Karabaha.

Erdogan je danas na Tviteru pozvao Jermene da ustanu protiv lidera koji ih, kako kaže, "vuku u katastrofu" i najavio da će se solidarnost Ankare sa Bakuom nastaviti.

- Jeremenija, koja je ponovo napala Azerbejdžan, pokazala je još jednom da je najveća pretnja miru u regionu", rekao je Erdogan.

17.38 Raste broj poginulih

Saopštenje koje je iz regiona Nagorno-Karabah danas stiglo, a koje se tiče jutrošnjih sukoba sa snagama Azerbejdžana navodi da je poginulo 16 njegovih vojnika i da je ranjeno više od 100.

17.29 Turski novinari beže iz haosa kako bi izbegli pogibiju

Reporteri turske novinske agencije Anadolija našli su se danas u blizini udara jermenskih projektila dok su snimali kadrove u azerbejdžanskom selu Kapanli, prenosi Dnevni avaz informaciju turske agencije.

Navodi se da uz ekipu Anadolije na tom području radila i reporterska ekipa Turske radiotelevizije (TRT), a neposredno pre napada novinari su uočili dva jermenska drona kako ih nadleću.

Usledilo je granatiranje mesta u čijoj su se blizini nalazile novinarske ekipe. Reporteri su stali u zaklon iza vozila, niko od njih nije povređen, a zbog nastavka napada bili su primorani da se vozilom udalje s tog mesta, pišu "Novosti".

17.13 Parlament Azerbejdžana proglasio ratno stanje

Parlament Azerbejdžana proglasio je danas ratno stanje i policijski čas u nekoliko regiona nakon oružanog sukoba sa Jermenijom oko Nagorno-Karabaha, prenosi agencija Rojters.

16.50 Nato zahteva hitan prekid sukoba u Nagorno-Karabahu

Džejms Apaturaj, predstavnik generalnog sekretara NATO na Kavkazu i Centralnoj Aziji pozvao na hitan prekid vatre.

- NATO je veoma zabrinut informacijama o sukobima velikih razmera u Karabahu. Strane moraju hitno da prekinu sukobe, koji su već rezultirali civilnim žrtvama. Za ovaj konflikt nema vojnog rešenja, moraju putem mirnih pregovora da reše situaciju - izjavio je Apaturaj.

15.45 Jermeni oborili dron Azerbejdžancima (VIDEO)

Na snimku se vidi dron, koji je nabavljen od Izraela - Elbit Hermes 900, kako kruži dok ga nisu uništile PVO snage jermenske vojske.

Kako se navodi dron je služio za navođenje artiljerijske vatre.

Pretpostavlja se da Azerbejdžan imao 15 ovakvih letelica.

S druge strane azerbejdžanske snage tvrde da su one oborile jermenski dron.

  

15.15 Azerbejdžan predložio jermenskom garnizonu u Karabahu da položi oružje

Azerbejdžanska strana ponudila je vojnom rukovodstvu jermenskog garnizona u selu Agdere na kontakt liniji u Karabahu da položi oružje i preda se, saopštilo je Ministarstvo odbrane Azerbejdžana.

„Kako u potpunosti ne bismo uništili garnizon jermenskih oružanih snaga smeštenih u selu Agdere, u cilju izbegavanja povećanja ratnih gubitaka, vojna komanda Azerbejdžana predložila je jermenskoj komandi da ne pruža otpor u tom pravcu, položi oružje i preda se“, ističe se u saopštenju.

Jermenija, Azerbejdžan

EPA

Jermenija, Azerbejdžan, Foto: EPA

Takođe se dodaje da komanda azerbejdžanske armije da će se prema ratnim zarobljenicima i civilnim taocima postupati u skladu sa zahtevima Ženevske konvencije i drugim normama međunarodnog prava.

„Ukoliko se pokaže otpor, neutralisaćemo svakog naoružanog čoveka“, ističe se u saopštenju Ministarstva odbrane.

15.00 Lavrov razgovarao sa azerbejdžanskim kolegom

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov razgovarao je telefonom sa azerbejdžanskim kolegom Džejhunom Bajramovom o drastičnom pogoršanju situacije u Nagorno-Karabahu.

Sergej Lavrov

Tanjug

Sergej Lavrov, Foto: Tanjug

On je tom prilikom izrazio zabrinutost zbog vatre koja je otvorena duž linije razdvajanja, što je za posledicu imalo ljudske žrtve.

„S ruske strane istaknuta je neophodnost što hitnijeg prekida vatre. Navedeno je da će Rusija zajedno sa ostalim kopredsedavajućim Minske grupe OEBS predložiti posredničke napore usmerene na stabilizaciju situacije“, saopštilo je Ministarstvo.

14.50 Premijer Jermenije Nikol Pašinjan: Da se spreči ulazak Turske u sukob!

Nikol Pašinjan

EPA

Nikol Pašinjan, Foto: EPA

- Pozivam Minsku grupu OEBS-a i čitavu međunarodnu zajednicu da shvate ozbiljnost situacije. Nalazimo se na ivici velikog rata na južnom Kavkazu, koji može imati izuzetno nepredvidive posledice. Rat može da se raširi regionom, a ja pozivam međunarodnu zajednicu da iskoristi sve mehanizme i spreči umešanost Turske u sukob - rekao je Pašinjan tokom apela građanima zemlje.

14.35 EU pozvala na momentalni prekid vatre

Zastave EU

Youtube/Printscreen

Zastave EU, Foto: Youtube/Printscreen

Šef diplomatije EU Žosep Borel pozvao je u ime EU na trenutni prekid neprijateljstava u Nagorno Karabah zoni sukoba.

”Evropska unija poziva na trenutni prekid neprijateljstava, deeskalaciju i strogo poštovanje prekida vatre”, kaže Borel.

U saopštenju Evropske službe za spoljne poslove Žosep Borel sa žaljenjem konstatuje da su borbe koje su izbile danas duž linije konflikta u zoni sukoba Nagorno Karabah uzorkovale vojne i civilne žrtve.

”Hitno je potreban bezuslovni povratak pregovorima o rešavanju sukoba u Nagorno Karabahu pod pokroviteljstvom grupe kopredsedavajućih OEBS-a ”, zakljuuje Borel u pisanom saopštenju.

14.30 Papa pozvao na mir

Papa

EPA

Papa, Foto: EPA

Poglavar rimokatoličke crkve, papa Franja, pozvao je na mir na Kavkazu i odustajanje od rešavanja bilo kakvih nesuglasica u Nagorno-Karabahu vojnim putem.

14.20 Održana sednica Saveta za bezbednost u Jerevanu

Premijer Jermenije Nikol Pašinjan održao je, povodom eskalacije sukoba u Nagorno-Karabahu, sednicu Saveta za bezbednost, napisao je njegov pres sekretar Mane Gevorkjan na Fejsbuku.

Na sednici su razmotrena pitanja koja se tiču načina odgovora na borbena dejstva koje je pokrenuo protivnički Azerbejdžan, i daljeg delovanja vojske Jermenije.

Pored članova Saveta za bezbednost sednici je prisustvovao i predsednik zemlje Armen Sarkisjan, predsednik parlamenta Ararat Mirzojan, ministar za vanredne situacije Feliks Colakjan i drugi.

U popodnevnim satima parlament Jermenije će održati sednicu iza zatvorenih vrata tokom koje će biti razmatrano pitanje uvođenja ratnog stanja.

14.10 Dobrovoljci Jermenske revolucionarne federacije okupljaju se u blizini spomenika Armana Manukiana u Jerevanu pred polazak za Nagorno-Karabah (Artak)

Jermenija, Azerbejdžan

EPA

Jermenija, Azerbejdžan, Foto: EPA
Jermenija, Azerbejdžan

EPA

Jermenija, Azerbejdžan, Foto: EPA
Jermenija, Azerbejdžan

EPA

Jermenija, Azerbejdžan, Foto: EPA

14.00 Azerbejdžanci tvrde da su zauzeli šest sela, Jermeni demantuju

Jermenija, Azerbejdžan

EPA

Jermenija, Azerbejdžan, Foto: EPA

Azerbejdžanska vojska zauzela je nekoliko strateških punktova u Nagorno-Karabahu i uspostavila kontrolu u šest sela, saopštilo je azerbejdžansko Ministarstvo odbrane.

Pres sekretar Ministarstva Anar Ejvazov naveo je tačno o kojim selima se radi.

U Jerevanu, međutim, sumnjaju u to. Predstavnik jermenskog Ministarstva odbrane Arcrun Ovanisjan sa ironijom je prokomentarisao navode o „oslobađanju“ šest sela.

„Šest sela... ma, idite na više – 10 gradova. Niste, dođavola, naučili ni kako se pravi fotopšop grada Fizuli“, rekao je on.

13.55 Predsednik Jermenije pozvao na jedinstvo

Jermenska armija svojim kontra-dejstvima u još jednom ratu koji je pokrenuo Azerbejdžan protiv Arcaha ponovo pokazuje da je pouzdan garant narodne bezbednosti, napisao je predsednik Jermenije Armen Sarkisjan na svom Instagramu.

„Konsolidacija, nacionalno jedinstvo i solidarnost danas su potrebni više nego ikada ranije“, naglasio je Sarkisjan.

13.50 Ministarstvo odbrane Azerbejdžana objavilo snimak napada dronom 

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana objavilo je prvi snimak od početka sukoba u Karabahu.

Na njemu se vidi napad i uništavanje jermenskog PVO sistema "Osa" od strane azerbejdžanskog drona.

13:40 Azerbejdžanci granatirali civile

Kancelarija zaštitnika ljudskih prava nepriznate Nagorno-Karabaške republike saopštila je o desetinama ranjenih tokom granatiranja od strane Azerbejdžana.

13.30 Jermeni razbili azerbejdžansku vojsku

Za nekoliko sati ratnih dejstava u Karabahu oružane snage Azerbejdžana izgubile su 4 helikoptera, oko 15 bespilotnih letelica, uključujući udarne, 10 tenkova i borbenih vozila pešadije, saopštila je pres-služba Armije odbrane Karabaha, a prenosi Sputnjik.

13.20 Azerbejdžanci osvojili strateške tačke?

Jermenija, Azerbejdžan

EPA

Jermenija, Azerbejdžan, Foto: EPA

Azerbejdžanska vojska navodno je preuzela kontrolu nad nizom strateških visova i šest sela u Nagorno-Karabahu, saopštilo je azerbejdžansko Ministarstvo odbrane.

- Konkretno, oslobođena su sela Garakhanbeili, Gervend, Horadiz, Juhari Abdulrahmanli iz regije Fizuli, Bojuk Merjanli i Niuzgar iz regije Džabrail - rekao je pres-sekretar vojnog odeljenja Anar Eivazov.

Te informacije je odmah demantovalo Ministarstvo odbrane Karabaha.

13.05 Erdogan podržao Azerbejdžan, doliva ulje na vatru

Redžep Tajip Erdogan

Ilustracija

Redžep Tajip Erdogan, Foto: Ilustracija

- Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan telefonirao je predsedniku Azerbejdžana Ilhamu Alijevu. Izrazio je saučešće šefu države i azerbejdžanskom narodu zbog pogibije civila i vojnika Azerbejdžana kao posledica vojne provokacije Jermenije. Redžep Tajip Erdogan je naglasio da Turska, kao i uvek, podržava Azerbejdžan - navodi se u saopštenju.

12.45 Lavrov i Čavušoglu razgovarali o eskalaciji u Nagorno-Karabahu

Aleksandar Vučić, Sergej Lavrov

EPA

Aleksandar Vučić, Sergej Lavrov, Foto: EPA

Nakon eskalacije situacije u Nagorno-Karabahu ministri spoljnih poslova Rusije i Turske, Sergej Lavrov i Mevlut Čavušoglu, razovarali su telefonom.

- Naš ministar telefonom je razgovarao sa ruskim kolegom o agresiji Jermenije - naveo je izvor iz turskog Ministarstva.

U Moskvi je saopšteno da su Lavrov i Čavušoglu istakli da je neophodno obustaviti borbena dejstva što pre i stabilizovati situaciju duž linije razdvajanja.

Ministri su izrazili saučešće porodicama poginulih tokom najnovijih okršaja.

12.40 Tenkovski obračun

Jermenija

Printscreen youtube

Jermenija, Foto: Printscreen youtube

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana je saopštilo da je Jermenija počela intenzivno granatiranje položaja azerbejdžanske vojske i naselja, zbog čega su oružane snage ove zemlje odlučile da otpočnu kontra-ofanzivu duž cele linije fronta. Azerbejdžan je prijavio štetu, kao i povrede među civilima.

Portparol ministarstva odbrane Jermenije je saopštio da su dva helikoptera i tri bespilotne letilice azerbejdžanskih oružanih snaga pogođeni tokom sukoba u Karabahu, prenela je novinska agencija TAS.

12.15 "Ima poginulih i ranjenih, odgovorićemo"

Ilham Alijev

EPA

Ilham Alijev, Foto: EPA

„Jermenske snage su jutros počele da pucaju na položaje vojske Azerbejdžana i naselja u raznim pravcima duž linije razdvajanja. Vatra je otvarana iz različitog oružja, uključujući ono velikog kalibra. To je još jedna vojna provokacija Jermenije“, rekao je Alijev.

11.40 Uzrok izbijanja rata

Uzrok su teritorijalna i etnička sporenja koja imaju duge istorijske korene, a koja povremeno izmiču iz kontrole velikih sila u regionu - rekao je za Alo.rs profesor Simeunović.

Sukob između Jermenije i Azerbejdžana izbio je 1988. godine usled zahteva etničkih Armenaca za neovisnošću Nagorno-Karabah regije u Azerbejdžanu i ujedinjenju sa Armenijom u momentu kada se rušio Sovjetski savez.

Sam rat oko teritorije trajao je od 1992. do 1994. godine. Završio je potpunom ili delimičnom kontrolom Armenije nad Nagorno-Karabakhom i sedam pridruženih teritorija.

Jermenija

EPA

Jermenija, Foto: EPA

11.35. Rusko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je danas strane uključene u konflikt u Nagorno-Karabahu da odmah obustave vatru i počne pregovore o stabilizaciji situacije.

Moskva, vojna parada, vojska, Dan pobede

AP

Moskva, vojna parada, vojska, Dan pobede, Foto: AP

Jermenija je saopštila da je Azerbejdžan započeo ofanzivu u pravcu Nagorno-Karabaha, dok u Bakuu navode da samo preduzimaju recipročne mere protiv akcija Jermenije u toj oblasti.

11.30 Vlada Jermenije proglasila ratno stanje i objavila opštu mobilizaciju zbog eskalacije u Nagorno-Karabahu.

Jermenija, Azerbejdžan

EPA

Jermenija, Azerbejdžan, Foto: EPA

I lider Nagorno-Karabaha Araik Artjunjan proglasio je ratno stanje i objavio opštu mobilizaciju za sve starije od 18 godina, saopštio je njegov portparol Vagram Pogosjan.

Jermenija, Azerbejdžan

EPA

Jermenija, Azerbejdžan, Foto: EPA

PROČITAJTE JOŠ: