Kongres SAD
Tanjug/AP
Vašington

Tanjug/AP

Vašington, Foto: Tanjug/AP

Inicijativa „obavezuje državnog sekretara da odredi da li Rusku Federaciju treba smatrati državom-sponzorom terorizma“ i da li će bi trebalo proglasiti kao strane terorističke organizacije oružane formacije na istoku Ukrajine koje, prema autorima dokumenta, podržava Rusija. Nakon glasanja u odboru, nacrt zakona razmotriće Senat.

Američki državni sekretar senatorima mora predstaviti svoju odluku najkasnije 90 dana od dana mogućeg usvajanja ovog nacrta zakona.

Trenutno se na spisku zemalja-sponzora terorizma nalaze Iran, Severna Koreja, Sirija i Sudan. Stavljanje neke zemlje na ovakav spisak znači da druge države ili stranci takođe mogu da se nađu na američkom spisku sankcija u slučaju da sa tom državom sklope trgovinske ugovore.

Odbor je, takođe, usvojio nacrt zakona za uvođenje sankcija protiv lica koja finansiraju izgradnju ruskih gasovoda za izvoz energenata.

Kongres SAD

Tanjug/AP

Kongres SAD, Foto: Tanjug/AP

Nacrt će sada biti podnet Senatu, gde bi u njega mogle da se unesu izmene.

Radi se o ulaganjima koja „značajno“ doprinose „izgradnji, tehničkom održavanju, proširenju, modernizaciji ili popravci“ cevovoda. Pri tome, američki predsednik ima pravo da unosi izuzetke od režima sankcija „u interesu nacionalne bezbednosti Sjedinjenih Američkih Država“.

Ovaj nacrt zakona takođe obavezuje američke predstavnike u NATO-u „da podstiču članice Alijanse da sarađuju na postizanju energetske bezbednosti ovih zemalja, kao i drugih država Evrope i Evroazije koje su partneri NATO-a“. Osim toga, u dokumentu se navodi da američki Stejt department u roku od 180 dana nakon stupanja na snagu zakona mora Kongresu da dostavi izveštaj o „Transatlantskoj energetskoj strategiji Sjedinjenih Američkih Država“.

Irak, Iran, Severna Koreja i Sirija do sada su bile na američkom spisku zemalja koje su optužili za finansiranje terorizma, a koje je Džordž Buš nazivao "osovinama zla". Sada bi na istom spisku mogla da se nađe i u Rusija.