Korona
Tanjug/AP
Korona

Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

Italija, prva država u Evropi koja je uvela drastične mere karantina na celoj teritoriji u cilju sprečavanja širenja virusa korona, pojačala je kontrolu na ulicama, uz sve veća ograničenja i kazne za prekršioce.

"Ova sedmica i nekoliko dana nakon toga su odlučujući pošto je to vremenski period kada bi mere koje je uvela italijanska vlada pre 15-20 dana trebalo da daju rezultate, te se očekuje da vidimo da kriva (novoobolelih) pada brže narednih pet do šest dana, a i broj smrtnih slučajeva nekoliko dana kasnije", izjavio je pomoćnik generalnog direktora Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Ranijeri Guera za italijanski radio Kapital.

Prema njegovim rečima, usporavanje u rastu novih slučajeva zaraženih "izuzetno je pozitivan faktor", u pojedinim regionima Italije smatra da je blizu pad krive, tako da bi "vrhunac mogao biti ove nedelje", prenosi izvešsač Tanjuga iz Ðenove.

U Italiji se broj novih slučajeva i smrtnost od posledica virusa Covid-19 svakodnevno saopštavaju u 18 časova, a prema jučerašnjim podacima, četvrtog dana u nizu zabležen je pad broja novoobolelih od virusa korona.

U nedelju ih je bilo 3.957, u ponedeljak, 3.780, u utorak 3.612, a u sredu 3.491 novi slučaj zaraženih.

Kina je uputila treći tim lekara u Italiju, kao i medicinsku opremu, a kako su preneli lokalni mediji, još jedan ruski avion sa neophodnom opremom stigao je u Italiju za pomoć u pandemiji.

Oko 76 odsto stanovnika Italije podržava način na koji se vlada te zemlje bori s virusom korona, dok je procenat populacije koja odobrava mere vlade svoje zemlje manji u Francuskoj (61 odsto) i Nemačkoj (58 odsto), pokazalo je istraživanje francuskog Figara koje je sproveo Kantar institut.