Žena plač tužna stres plakanje tragedija
Shutterstock
Deda, deka, stariji ljudi, penzioner

Profimedia

Deda se ubio jer su ga zvali na sud zbog saobraćajnog prekrsaja, Foto: Profimedia

Dejvid Stedon (82) iz Velike Britanije izvršio je samoubistvo u septembru prošle godine jer nije mogao da podnese činjenicu da će odgovarati zbog bahate vožnje.

Kobnog 20. septembra njegova ćerka je na krevetu u njegovoj spavaćoj sobi zatekla tri oproštajna pisma, namenjena njoj, bratu i unuku, ni ne sluteći šta je razlog zašto je njihov otac, koji je bio ugledan baštovan i gospodin, odlučio da digne ruku na sebe.

"Tata je početkom septembra prošle godine rekao da mu je stigao poziv za sud, za neki saobraćajni prekršaj. Rekao je da uopšte ne može da se seti šta je uradio. Rekao mi je da slučajno ne govorim šta je bilo jer ga je baš sramota, a onda je počeo da pominje svoju sahranu. Mislila sam da je setan jer se približavala godišnjica mamine smrti, ali ni na trenutak nisam pomislila da bi mogao da se ubije", prepričava njegova ćerka gospođa Roper.

Ona kaže da je Dejvid narednih dana izgledao zabrinuto, ali da nije ništa govorio što bi moglo da ih navede da pomisle da će oduzeti sebi život. Nakon mnogo meseci shvatili su da je upravo poziv za sud bio razlog za njegovo samoubistvo.

"Tog jutra sam ustala oko 7.30 i sve sam čekala kada će da siđe na doručak, ali ga nije bilo. Zabrinula sam se i otišla do njegove sobe oko 8.30. Nije bio unutra, a na nameštenom krevetu je ostavio tri koverte. Pismo za mene, mog brata i njegovog sina", priseća se Roperova. 

Nesrećna žena je odmah otvorila kovertu i počela da čita nepoezane rečenice svog oca u pismu u kojem joj se izvinjava što je sebi pod stare dane dozvolio da osramoti porodicu. Dekica je taksativno naveo kako želi da ga sahrane i šta da mu obuku. Dok je još u šoku sve čitala, pozvonila je policija - našli su dekino telo u moru.

"Izgleda da je izašao iz kuće još u zoru. Prolaznici su ga videli kako ulazi obučen u vodu oko 6 sati, ali su pomislili da je ribar i produžili dalje. Ušao je u vodu i pešačio u dubinu sve dok se nije udavio", kaže ćerka.

Policija je nedaleko od plaže pronašla Dejvidov automobil i ključ u kontakt bravi. Nije bilo znakova otmice ili nečeg sličnog te su zaključili da je nesrećni dekica iz nekog razloga odlučio da sebi oduzme život.

"Veče pre tragedije ponašao se normalno. Otišao je oko 10 na spavanje, kao da se ništa ne događa. Ali kako se svima nama u pismu izvinio jer nam je 'naneo sramotu' svojim ponašanjem pod stare dane, verujemo da je upravo taj saobraćajni prekršaj bio razlog da digne ruku na sebe, ili možda ta činjenica što se nije sećao šta je uradio", kažu deca.

Komentari (1)

XXL

19.08.2018 11:15

Mislio sam po naslovu vesti da je kod nas al' dobro to i nas čeka. Države satkane na nametima i kaznama obično nestaju populacijski pa iz toga razloga imamo Veliku Britaniju sa više tamnoputog stanovništva nego - riđeg.