Morija, Lezbos, Grčka, migranti, kamp, požar
AP/Tanjug
Morija, Lezbos, Grčka, migranti, kamp, požar

AP/Tanjug

Morija, Lezbos, Grčka, migranti, kamp, Foto: AP/Tanjug

Zbog zatvaranja granica i ograničenja uvedenih zbog korona virusa "zaglavljeno" je gotovo tri miliona migranata širom sveta koji žele da se vrate kući, ali ne mogu, saopštila je danas Mejdunarodna agencija za migracije Ujedinjenih nacija, dodajući da su neki od njih smešteni u nehigijenskim uslovima.

On obuhvata samo migrante koji žele da se vrate, ali ne mogu to da učine zbog ograničenja uvedenih zbog Kovid-19, kao što su to na primer pomorci na brodovima, rudari ili građevinski radnici.

"Treba da bude jasno da migranti mogu da se vrate kući na siguran i dostojanstven način uprkos ograničenjima koja nameće Kovid-19", naveo je u saopštenju generalni direktor Antonio Vitorino pozivajući na dijalog između zemalja.

Daleko najgori regioni su Bliski istok i Severna Afrika sa ukupno 2,75 miliona migranata, a potom Azija sa skoro milion.

Prema rečima portparola IOM-a Pola Dilona, 648.000 migranata se nalazi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i to su uglavnom građevinski radnici iz istočne Afrike i Azije, dok ih je 280.000 u Saudijskoj Arabiji.

PROČITAJTE JOŠ