Tanker
EPA
Tanker

EPA

Tanker, Foto: EPA

* Najpre je gibraltarska policija (Velika Britanija) zaplenila iranski tanker "Grejs 1" i uhapsila njegove oficire

* Potom je došlo do usijanja odnosa između Londona i Teherana, a Iran najavio recipročne mere

* Nakon svega, snage Iranske revolucionarne garde zaplenile su britanski tanker "Stena impero" u Ormuskom moreuzu na ulasku u Persijski zaliv 

Britanija je prethodno zaplenu tankera "Stena impero" u Ormuskom moreuzu nazvala "neprijateljskim aktom".

Bedinedžad je na Tviteru objavio da "Britanija mora da obuzda one političke snage koje žele eskalaciju tenzija, mnogo veću od pitanja zaplene tankera", kao i da je "momenat u regionu veoma opasan i osetljiv" i da je "Iran spreman na različite scenarije", javio je Rojters.

Pročitajte još:

Ministar odbrane Velike Britanije Tobijas Elvud nije isključio mogućnost uvođenja sankcija Teheranu:

- Sada moramo da se pobrinemo da rešimo pitanje zaplenjenog broda i omogućimo da brodovi pod britanskom zastavom plove bezbedno u tim vodama.

 

On je rekao da se razmatraju različiti odgovori Teheranu, među kojima su i sankcije i da će London o tome razgovarati sa saveznicima.

Britanski ministar spoljnih poslova Džeremi Hant izrazio je danas "ekstremnu razočaranost" u telefonskom razgovoru s iranskim kolegom Muhamedom Džavadom Zarifom zbog zaplene britanskog naftnog tankera u Ormuskom moreuzu, dok je Zarif preneo Hantu da je tanker prekršio pomorska pravila i da mora da prođe predviđeni pravni proces.

Iranska revolucionarna garda presrela je u petak tanker "Stena impero" i zaplenila ga, dok su na njemu bila 23 člana posade, a u međuvremenu je iz Teherana saopšteno da su svi dobro.

Rojters prenosi da je iranska agencija ISNA objavila da je Zarif šefu britanske diplomatije poručio da tanker "Stena impero" mora da prođe pravni proces zato što je prekršio pomorska pravila.

 

Iranske vlasti prethodno su saopštile da je tanker zadržan zbog nesreće s iranskim ribarskim brodom i prebačen u luku Bandar Abas radi istrage.

BONUS VIDEO: Emanuel Makron se POKLONIO srpskoj zastavi