Korona, Francuska
Alo.rs
Korona, Francuska

Alo.rs

Foto: Alo.rs

Tim rečima obratio se u četvrtak francuski ministar zdravlja Olivije Veran, predstavljajući zdravstvenu situaciju u zemlji. Ministar nije direktno najavio novi "lokdaun", ali se iz svega što je rekao naslućuje da će se to verovatno ubrzo dogoditi.

Veran je naglasio da trenutno ima manje obolelih nego u jesenjem talasu, ali da ih, ipak, ima mnogo. Njihov broj je desetak nedelja bio stabilan, da bi, prema rečima ministra, poslednje tri nedelje ponovo počeo da raste, oko 10 odsto sedmično, ujednačeno na celoj teritoriji.

Na intezivnoj nezi se donedavno nalazilo oko 2.500 ljudi, ali je njihov broj porastao na 3.100, što nije ubrzanje kao u prethodnom talasu, ali je visoko, s velikim pritiskom poslednje dve nedelje na bolničke kapacitete.

Ministar je izneo podatak da se trenutno u proseku svakodnevno prima 250 pacijenata na reanimaciju, za razliku od 170 u decembru. Hospitalizovano je 27.000 ljudi, dok se dugo njihov broj kretao između 24 i 25 hiljada.

Veran je naglasio da je u svemu tome pozitivan brzi ritam kojim se sada odvija vakcinacija, ali da će za nju biti potrebno više meseci, imajući u vidu isporuku vakcina. S druge strane, zabrinjavajuće su nove varijante koje su više zarazne. Izneo je podatak da je početkom januara bilo 500 pacijenata s novom varijantom virusa, a da ih sada ima 2.000.

Ne najavljujući nove mere, istakao je da vlast želi da spreči "epidemiju u epidemiji", ističući da se ove nove varijante smatraju "novim virusom".

Naglasio je i da je svestan ekonomskih i psiholoških posledica, ali i poručio da "moramo još da izdržimo". Najavio je nastavak mera pomoći, a podsetio između ostalog i da je studentima sada omogućen besplatan psihološki pregled.

- Namera je da se, takođe, daju perspektiva i nada posle teškog perioda – rekao je Veran, koji je posle konferencije za štampu otišao na konsultacije s premijerom, u očekivanju da se sledećih dana saopšte nove, pooštrene mere.

U Francuskoj je trenutno na snazi policijski čas u trajanju od 12 sati, noću, od 18 do 6. Uz ozbiljna razmišljanja o ponovnom uvođenju opšteg karantina, pretpostavlja se i da bi zimski đački raspust mogao da bude produžen sa 2 na 4 nedelje u februaru.

BONUS VIDEO

Pročitajte još: