Putin i Lukašenko
Ilustracija
Putin i Lukašenko

Ilustracija

Putin i Lukašenko, Foto: Ilustracija

 

Belorusija traži alternative ruskoj nafti i pregovara sa Sjedinjenim Državama, Saudijskom Arabijom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima o isporukama, izjavio je danas predsednik Aleksandar Lukašenko, javlja agencija Belta.

Novinska agencija Interfaks je, s druge strane, izvestila danas da je Lukašenko predložio održavanje nove runde razgovora s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom kako bi se razrešio spor vezan za snabdevanje naftom.

Naime, Belorusija i Rusija nisu uspele da postignu sporazum o snabdevanju naftom za ovu godinu, što je izazvalo da Rusija obustavi isporuke beloruskim rafinerijama, mada ih je delimično obnovila 4. januara.

Ovaj spor se, kako prenosi Rojters, nadovezao na širi geopolitički sukob između Moskve i Minska u kojem je Lukašenko optužio Kremlj da pokušava da primora Belorusiju da uđe u zajednicu sa Rusijom, koja bi, kako kaže, označila kraj njegove političke karijere.

"Neću da budem poslednji predsednik Belorusije", rekao je Lukašenko danas i dodao da je sa SAD-om, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Saudijskom Arabijom razgovarao o isporukama nafte, prenela je Belta.

"Imam divne odnose sa njima. Kažu - isporučićemo koliko god vam treba. Naravno, to je po svetskoj ceni. Ali kvalitet nafte je bolji", naveo je beloruski predsednik.

Rusija na Belorusiju gleda kao na tampon zonu između nje i zapada, i podupirala je Lukašenka u poslednjih 25 godina kreditima i energetskim subvencijama, navodi britanska agencija uz napomenju da je ta pomoć, međutim, prošle godine počela da se smanjuje.

Američki državni sekretar Majk Pompeo bi trebalo da poseti Belorusiju sledeće nedelje, što bi bila prva poseta na najvišem nivou jednog zvaničnika SAD toj zemlji u više od dve decenije, dodaje se u informaciji.