Putin i Tramp
AP/Hau Dinh
Putin i Tramp

AP/Hau Dinh

Putin i Tramp, Foto: AP/Hau Dinh

Pročitajte još: 

 

Američki državni sekretar Majk Pompeo objavio je u petak da će SAD suspendovati učešće u sporazumu, potpisanom 1987, budući da ga Rusija već godinama krši "bez griže savesti" i zato što je "naša dužnost da reagujemo na odgovarajući način".

Međutim, umesto da sarađuje sa saveznicima na izradi sveobuhvatnog plana kako bi pozvala Rusiju na odgovornost i naterala je da se povinuje sporazumu, Trampova administracija je nehotice olakšala posao Putinu, piše CNN.

Balistička raketa

Tanjug AP

Ilustracija, Foto: Tanjug AP

Osim što je Rusiji dala odrešene ruke da u neograničenom broju proizvodi i raspoređuje rakete srednjeg dometa, koje bi mogle da se budu opremljene nuklearnim oružjem, povlačenje SAD iz sporazuma omogućilo bi Putinu da odbaci odgovornost i optuži SAD kako za propast sporazuma, tako i za trku naoružanja koja bi usledila.

Preporučujemo i ovo:

 

Prema izveštaju do kojeg je došao "Breaking Defense", SAD od 2013. razmatraju mogućnost razvoja raketa srednjeg dometa ukoliko sporazum propadne. Takve rakete morale bi da budu stacionirane u Evropi, čemu bi se neki saveznici iz NATO sigurno protivili. Podela unutar NATO dodatno bi dala zamah Putinovim starim geopolitičkim ciljevima.

Predsednik Tramp je to mogao da izbegne kroz saradnju sa saveznicima u NATO kako bi od početka zajednički izvršili pritisak na Rusiju.

Donald Tramp

EPA/Mike Theiler

Donald Tramp, Foto: EPA/Mike Theiler

Kako za CNN tvrde neke članice NATO, Trampova administracija blokirala je raspravu o INF sporazumu, a sada se sprema da se potpuno povuče iz njega ukoliko Rusija u roku od 180 dana ne ispuni zahteve iz sporazuma.

Povlačenjem iz sporazuma, Tramp propušta priliku da na najbolji način iskoristi najmoćniju alijansu na svetu i pošalje Putinu oštru poruku - uz stvarne posledice. Samim tim, Trampova administracija prokockala je poverenje evropskih saveznika, kojima preti opasnost da se nađu u dometu novih ruskih nuklearnih raketa.

 

Umesto da radimo u interesu Rusije, trebalo bi da radimo sa saveznicima iz NATO na snažnom odgovoru, koji obuhvata ekonomske i diplomatske posledice, koje Putin neće moći da zanemari. Za početak, to bi moglo da bude uvođenje dodatnih sankcija, piše CNN, upozoravajući da Kongres ne sme da dozvoli Trmapovoj administraciji da u 21. veku gurne SAD u trku naoružanja.