"SAMO U JANUARU SU NAM UBILI 30 VOJNIKA" Ukrajinski ministar otrkio šta se dešava u Donbasu, Rusi poslali "duhove" na granicu, padaju glave!

Ministar inostranih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba tvrdi da je pokušao da kontaktira telefonskim putem ruskog kolegu Sergeja Lavrova pre nekoliko meseci, ali da mu poziv nije uzvraćen. On se požalio i da „ruski snajperisti“ ubijaju ukrajinske vojnike, kao i da Evropska unija nema dovoljno „apetita“ za uvođenje sektorskih sankcija Rusiji.

Donbas
Donbas, Foto: EPA

On smatra da je to jedan od razloga što Rusija i Ukrajina ne vode pregovore.

"Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski tražio je telefonski razgovor sa ruskim liderom Vladimirom Putinom, ali nismo dobili odgovor od Moskve. Zamolio sam za razgovor sa ruskim ministrom inostranih poslova pre nekoliko meseci, ali mi on nije uzvratio poziv", rekao je Kuleba na konferenciji za štampu sa stranim novinarima.

Pored toga, šef ukrajinske diplomatije je izvestio o neuspešnim pregovorima savetnika "normandijske četvorke" koji su održani u ponedeljak, optužujući Moskvu za odsustvo rezultata. Kako je rekao, "Rusija nije imala dovoljno konstruktivan pristup".

Mirno rešenje krize u Donbasu zavisi od Rusije

Govoreći o istoku Ukrajine, on je rekao da Kijev smatra da je mirno rešenje konflikta u Donbasu moguće na bazi Minskih sporazuma, ali da u isto vreme poziva Moskvu da se "više potrudi kako bi oni bili realizovani".

"Ne pregovaramo van postojećih formata. Mirno rešenje je očigledno, ono se nalazi na pregovaračkom stolu i može da se zasniva samo na Minskim sporazumima. Trilateralna kontakt grupa i normandijski format su mnogo učinili kako bi detaljno izradili svaku odluku koja treba da bude sprovedena i kako bi sukob bio okončan", dodao je Kuleba.

Kuleba je apelovao na Rusiju da "uloži više napora".

Ukrajina, Donbas
Ukrajina, Donbas, Foto: Liveuamap

"Čim Moskva da 'zeleno svetlo' svojim predstavnicima u kontakt grupi i normandijskom formatu, sve te odluke će biti realizovane. Nema potrebe da izmišljamo točak, već da se Moskva potrudi više kako bi taj točak počeo da se okreće", istakao je ukrajinski ministar.

Prema rečima Kulebe, situacija na kontakt liniji u Donbasu je i dalje napeta, a ukrajinskim vojnicima je naređeno da ne reaguju na provokacije, dok "nažalost, druga strana čini sve da ih isprovocira".

"Od 30 ukrajinskih vojnika koji su ubijeni od januara 2021. godine, mnoge su ubili snajperisti. Pucanje snajperista je ubistvo sa predumišljajem", dodao je on, optužujući "ruske snajperiste" za smrt ukrajinskih vojnika.

EU nema dovoljno "apetita" za uvođenje sektorskih sankcija Rusiji

Kuleba se osvrnuo i na onlajn-konferenciju ministara inostranih poslova EU koja je održana u ponedeljak, rekavši da tokom svog obraćanja nije osetio dovoljno "zajedničkog apetita" partnera za uvođenje sektorskih sankcija Rusiji.

Kako je rekao, razlog što nije osetio njihov "apetit" je možda činjenica da su ga ministri slušali putem video-veze, a ne uživo.

"Ali sam želeo da oni shvate i preneo sam tokom obraćanja da personalne sankcije protiv Rusije rade posao, ali ne pomažu da se ta zemlja 'demotiviše' od daljih agresivnih akcija", istakao je Kuleba.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova je ranije izjavio da je predložio ministrima spoljnih poslova Evropske unije postepeni plan za obuzdavanje "dalje eskalacije od strane Ruske Federacije", čiji bi osnovni element bila priprema novog paketa sektorskih sankcija.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi