Donjeck Ukrajina vojska
EPA/DAVE MUSTAINE
Donjeck Ukrajina vojska

EPA/DAVE MUSTAINE

Donjeck Ukrajina vojska, Foto: EPA/DAVE MUSTAINE

Poslank ukrajinske partije Opoziciona platforma – Za život, Renat Kuzmin, izjavio je da se Ukrajina priprema za pravi rat.

Kuzmin je za televiziju „112“ rekao da se u poslednje vreme u zemlji primećuje ratna retorika. On je skrenuo pažnju da se stalno čuju pozivi da se „neko ubije, nešto raznese, vuku trupe“.

Prema njegovim rečima, agresivno raspoloženje Kijeva može se pratiti i u borbi sa opozicionim TV kanalima, kao i zatvorenim odlukama Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine. Sve ovo svedoči o nameri da se pokrene novi sukob.

- Ova ratna retorika u protekla dva meseca, koju podržavaju neki TV kanali i koju ne podržavaju drugi, ti pozivi na rat, da se izvedu neke trupe – čemu to? - upitao je poslanik.

Kuzmin je podsetio i na dvosmislenu izjavu ukrajinske vojne komande prema kojoj su Oružane snage Ukrajine započele pripreme za borbe u gradskim sredinama.

- Čemu ta izjava Generalštaba Ukrajine da su započeli pripreme za ulične borbe? Na kojim ulicama će se boriti? U Donjecku i Lugansku ili u Simferopolju i Sevastopolju? - rekao je on.

Da je u pitanju priprema za sukob svedoči i izjava šefa kijevske delegacije trilateralne kontakt grupe o Donbasu Leonida Kravčuka da se Minski sporazumi neće sprovoditi.

- Ovo je sve priprema za rat, zar ne shvatate? Ovo je prava priprema za rat. A sve što se oko toga događa u informacionom prostoru takođe je priprema za rat - zaključio je Kuzmin.

Ukrajinski političari i stručnjaci redovno daju ratne antiruske izjave. Ranije je politikolog Zinovij Svereda predložio da se zauzme Krim, ruskoj floti „priredi Perl Harbor“ i minira Kerčki most. Bivši poslanik Vrhovne rade Tatjana Černovol pozvala je na pripreme za vojnu operaciju zauzimanja Krima i sačeka na pogodan trenutak za to.

Državna duma Rusije ove ratoborne izjave smatra praznim slovima. Ukrajinski političari koji izjavljuju o „zauzimanju“ teritorije i ratu pokušavaju da se poigraju osećanjima stanovnika te zemlje, smatra prvi zamenik predsedavajućeg Odbora za odbranu Državne dume Aleksandar Šerin. On je pretpostavio da je takva retorika potrebna da bi se ljudi odvratili od unutrašnjih problema Ukrajine.

PROČITAJTE JOŠ:

Tagovi